tusványos

2018.07.29. 22:00

Szükség van szellemi helyőrségekre

Az Előretolt Helyőrség nagyközönségnek szánt irodalmat közöl, tehát a kevésbé vájt fülű vagy kevésbé ínyenc, de olvasni szerető emberekhez is szól, természetesen a minőség jegyében.

Határon túli mellékletekkel és új főszerkesztővel folytatja küldetését az Előretolt Helyőrség irodalmi-kulturális melléklet – jelentette be Tusványoson a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke váltja főszerkesztői posztján Demeter Szilárdot; a hétvégi irodalmi-kulturális melléklet pedig ezentúl Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken és Kárpátalján is jelentkezik majd – tájékoztatott a Magyar Idők.

Az Előretolt Helyőrség tavaly novemberben jelent meg először, a Mediaworks portfólióba tartozó vidéki lapok irodalmi-kulturális mellékleteként, hogy nem Budapest-központú kulturális tartalmat kínáljon a vidéki olvasóknak.

A szombatonként megjelenő mellékletekben a számos kiváló vers, novella és tárca mellett riportsorozatot olvashattunk például a Seuso-kincsek útvonaláról is. A lap olyan értékes munkát végző intézményekről is beszámolt, mint a Magyar Írószövetség, a Fővárosi Nagycirkusz, a Terror Háza Múzeum és a Magyar Művészeti Akadémia.

A nagyobb egyházi és világi ünnepekre való reflektálás mellett olyan művészeket is megszólaltatott, mint Kő Pál szobrászművész, Marék Veronika meseíró, Jankovics Marcell rajzfilmrendező, Konrad Sutarski költő, műfordító, Pásztor Anna énekes és Szűcs Nelli színművész.

A lap új főszerkesztője, Szentmártoni János szerint az Előretolt Helyőrség irodalmi-kulturális melléklet abban különbözik a „hagyományosan ismert” irodalmi periodikáktól, hogy nagy példányszámú regionális napi vagy hetilapok mellékleteként jelenik meg. Ez azért nagyon fontos, mert több mint egy évtizede ezekből az orgánumokból száműzték a kortárs magyar irodalmat, amely így elveszítette potenciális közönségének egy meghatározó részét.

Nem az a kérdés, hogy az embereknek szükségük van-e irodalomra, hanem az, hogy miképp jut el hozzájuk.

Ebben látom egyik legfőbb küldetését az Előretolt Helyőrségnek. A másik erénye pedig az, hogy a nagyközönségnek szánt irodalmat közöl, tehát a kevésbé vájt fülű vagy kevésbé ínyenc, de olvasni szerető emberekhez is szól, természetesen a minőség jegyében.

Az anyaországi mellett elindítjuk a lap határon túli mellékleteit is, amelyek közül az erdélyi első, a kárpátaljainak és a felvidékinek pedig a próbaszáma már el is készült és megjelent. Helyi szerkesztőségeket állítottunk fel, amelyekkel napi kapcsolatban leszünk; az erdélyit Sántha Attila, a kárpátaljait Shrek Tímea, a felvidékit pedig Hodossy Gyula irányítja majd – árulta el a főszerkesztő.

A mai napon debütáló határon túli számokban Pécsi Györgyi Kányádi Sándorról írt tanulmányától Tőzsér Árpád Czeslaw Milosz-műfordításain át a Szlovákiai Magyar Írók Társasága jubiláló tagjainak felköszöntéséig számos érdekes cikket, interjút és szépirodalmi művet olvashatunk. A kárpátaljai mellékletben pedig Szentmártoni János beköszönőjét is megtalálhatjuk, amelyben a nemzeti összetartozást Kányádi Sándor szavaival emeli ki:

Magyarország akkora, amekkorára a magyarul beszélők nyújtják.

Egy olyan irodalmi-kulturális érték- és információáramlást szeretnénk beindítani az egész Kárpát-medencére kiterjedően, amely jelentősen segítheti az anyaországi, az erdélyi, a felvidéki, a kárpátaljai és a délvidéki olvasót abban, hogy széleskörűen tájékozódhasson a kulturális életben. Mindezt még hatékonyabbá teszi majd egy központi portál, amelynek Farkas Wellmann Endre költő lesz a felelős szerkesztője.

Akkor már nem csupán a Kárpát-medencében, de a világ bármely pontján élő magyar olvasót is elérhetjük és megszólíthatjuk. Egyre erősebb bennem a meggyőződés, hogy igenis szükség van szellemi helyőrségekre. Jelenünk globális kihívások elé állít mindnyájunkat.

A legújabb kori népvándorlás és a globalizmus kellős közepén nem mindegy, milyen minőségben és állapotban őrizzük meg identitásunkat, művészetünket, emberségünket. Ennek erősítésében látom az Előretolt Helyőrség Kárpát-medencei lapcsalád legfőbb misszióját – fogalmazta meg Szentmártoni János a melléklet küldetését.

Borítókép: Demeter Szilárd átadja a stafétát Szentmártoni Jánosnak / Fotó: magyaridok.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában