Cselekvő közösségek

2018.08.17. 11:30

Ingyenes tanulmányútra mehetnek a kulturális szervezetek dolgozói

A résztvevők Lendva, Ljubljana, Muraszombat, valamint a szlovén és olasz határmenti települések kulturális intézményeivel, közösségfejlesztési jó gyakorlatokkal, kezdeményezésekkel ismerkedhetnek meg a négynapos úton, szeptember 3-6. között.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ 2018. szeptember 03-06. között négynapos szlovéniai-olaszországi tanulmányutat szervez a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás című, EFOP-1.3.1-15-2016-00001 azonosító számú kiemelt projekt keretében.

A résztvevők Lendva (Lendava), Ljubljana, Muraszombat (Murska Sobota) valamint a szlovén és olasz határmenti apró települések kulturális intézményeivel és civil szervezeteivel ismerkedhetnek meg.

Az előadások és különféle programok a kulturális intézmények közösségi alapú működtetéséről, együttműködési és fejlesztési lehetőségekről, tapasztalatokról szólnak majd. Mások mellett A magyar kulturális intézmények helyzete és kapcsolatai Szlovéniában címmel tart előadást Kepe Kocon Lili, a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója, Baumgartner Dubravko, a Lendvai Galéria és Múzeum igazgatója a nemzetközi művésztelep eredményeiről beszél, a Szlovén Néprajzi Múzeum munkatársa, Dr. Bojana Rogelj Skafar bemutatja a SWITHCH-Projektet, a hátrányos helyzetű csoportok múzeumi programját.

A résztvevők megismerkedhetnek továbbá például a Szlovén Néprajzi Múzeum oktatási programjaival, a 2007-2013 közötti szlovén-olasz határon átívelő kulturális együttműködési program eredményeivel és módszereivel, a „Nagyszüleink tanórája” vagy épp a szlovén-magyar Biblio busz-projekttel,

sőt, több múzeumba is ellátogathatnak: olyan tárlatokat tekinthetnek meg többek között, mint Lukceva-farm: közösségi tér, könyvtár, fotótár, a Tájak és Elbeszélések Múzeuma vagy a Szlovén Néprajzi Múzeum.

Az ingyenes tanulmányútra a kulturális intézmények-, szervezetek dolgozóit, valamint azokat az önkormányzati képviselőket várják, akiknek munkájában fontos szerepet kap a közösségfejlesztés, a kulturális esélyegyenlőség. Egy településről legfeljebb két fő érkezhet. Budapest és Pest megye nem részesíthető támogatásban.

A tanulmányút legfőbb célja, hogy elősegítse a közösségfejlesztési folyamatokat, jó gyakorlatok megismerésével, fenntartható tevékenységek adaptálásával, új kezdeményezésekkel gazdagítsa a társadalmiasítási folyamatokat és kapcsolati hálót hozzon létre a tanulmányutak résztvevői, a küldő és a fogadó intézmények között – írják a szervezők a Cselekvő közösségek weboldalán.

A jelentkezés határideje: 2018. augusztus 21. 12:00.

További részletek és jelentkezés a pályázat honlapján.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában