A nagy verekedés dokumentumai

2018.09.09. 08:21

Első világháborús családi emlékeket vár a Magyar Nemzeti Levéltár

Gyűjtőköri napot szervez a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Országos Levéltára a Kulturális örökség napjai rendezvénysorozat keretében szeptember 15-én, szombaton. Az eseményen lehetőség lesz az első világháborúra vonatkozó, otthon őrzött magándokumentumok felajánlására és digitalizálására is.

Magyar bakák egy lövészárokban valahol Galíciában

Forrás: Fortepan

A Fortepannal, a Nagy Háború bloggal és az Europeana európai digitális könyvtárral közösen szervezett rendezvény célja felhívni a figyelmet a levéltár gyűjtőköri tevékenységére, bemutatni a magániratgyűjtési munkát, az őrzött állomány gyarapításának, hozzáférhetővé tételének lehetőségeit és módjait – olvasható az MNL közleményében.

Mint írják, az intézmény gyűjtőköri tevékenysége kiemelkedő fontosságú a nemzeti kulturális örökség fenntartása szempontjából, a gyűjtemény szakszerű kezelése, nyilvántartása és megőrzése pedig hozzájárul ahhoz, hogy a magyar történelem forrásai a jövő generációi számára is fennmaradjanak.

A szeptember 15-i esemény a Háborúk, forradalmak, traumák: Az első világháború története 1914-1918 tematika köré szerveződik. A levéltár Bécsi kapu téri épületében lehetőség nyílik az első világháborúra vonatkozó, otthon őrzött iratok, például naplók, levelek, visszaemlékezések, fényképek és a hátország mindennapjait bemutató dokumentumok felajánlására, valamint digitalizálására is.

Így ha valaki nem szeretne megválni irataitól, de másolatban a levéltárnak adná azokat, akkor – a dokumentumok gyűjteménybe illeszthetőségének vizsgálatát követően – megteheti ezt a gyűjtőköri napon.

A helyszínen felállított standnál akár azonnal megoldható a kisebb terjedelmű és méretű iratanyagok, fényképek digitalizálása. Ha a bemutatott iratanyag mérete vagy terjedelme meghaladja a stand kapacitását, akkor átvételi elismervénnyel veszi át a levéltár, majd a digitalizálást követően előre egyeztetett időpontban adja vissza az eredeti dokumentumot.

Az ingyenes eseményen délelőtt az érdeklődők kerekasztal-beszélgetésen nyerhetnek bepillantást az iratgyűjtési munka sokszínű mindennapjaiba, az iratok megőrzésének, digitalizálásának és közzétételének kulisszái mögé – olvasható a közleményben.

Borítóképünkön magyar bakák valahol Galíciában

Fotó: Komlós Péter / Fortepan

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában