Londoni iskola

2018.10.08. 18:00

A Magyar Nemzeti Galériába jön Bacon és Freud – de nem azok, akikre gondol

A 20. század második felének figurális brit festészetét mutatja be az MNG keddtől látható kiállítása.

People stand near a painting by Irish-born British painter Francis Bacon during the exhibition "Francis Bacon, Monaco and French Culture" in Monaco on July 1, 2016. The exhibition will run from July 2 to September 4 at the "Grimaldi Forum". / AFP PHOTO / VALERY HACHE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Igazi mérföldkő ez a tárlat, hiszen az MNG már régóta szeretett volna kiállítást rendezni Bacon és Freud életművéből. Idén a londoni Tate Britain mutatott be a londoni iskola történetét áttekintő tárlatot, ennek az anyagnak a Budapestre adaptált változata látható keddtől a Nemzeti Galériában – mondta el a Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete című kiállítás hétfői sajtóbemutatóján Baán László főigazgató.

Francis Bacon egyik önarcképe.
Fotó: Mike Clarke / AFP

Alex Farquharson, a Tate Britain igazgatója hozzátette: a tárlat két központi alakja Lucian Freud és Francis Bacon. Mellettük a 20. századi londoni művészeti szcéna olyan fontos alkotói is jelentős munkákkal szerepelnek a 2019. január 13-ig látogatható, 89 festményt felvonultató kiállításban, mint Frank Auerbach, Leon Kossoff, David Bomberg, Stanley Spencer, William Coldstream, R. B. Kitaj, Paula Rego és Euan Uglow.

Lucian Freud képeit nézi egy látogató Londonban, 2012. február 8-án.
Fotó: Carl Court / AFP

Borítókép: látogatók a monacói Francis Bacon-kiállításon, 2016. július 1-jén. Forrás: AFP / VALERY HACHE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában