A csend beszélt tovább

2018.10.13. 10:09

Az elhallgatott zenekarok nem hallgattak el

Öt-tízezer ember is látogatta a koncertjeiket, ugyanakkor a korabeli kultúrpolitikai vezetés nem engedte őket országos nyilvánossághoz, illetve nagylemezhez jutni: közéjük tartozott mások mellett a Liversing, az Atlasz, a Taurus, a Sirius és a Kex is.

Elhallgatott Zenekarok címmel megjelent Kisfaludy András filmje. A rendező, aki korábban a Kex zenekar tagja volt, az Echo TV Kultúrklub című műsorának vendége volt, ahol elmondta: a film ötlete egy néhány évvel ezelőtti Kex remake-koncerten merült fel.

Mint ismertette, olyan zenekarok történetét szerette volna láthatóvá tenni, akik az 1968-78 közti időszakban nagy hatással voltak a társadalomra és a közönségre, öt-tízezer ember is látogatta a koncertjeiket, ugyanakkor a korabeli kultúrpolitikai vezetés nem engedte őket országos nyilvánossághoz, illetve nagylemezhez jutni, ezért a vidéki közönség nem találkozhatott a zenéjükkel. Ezek közé az együttesek közé tartozik például a Liversing, az Atlasz, a Taurus, a Sirius és a Kex is.

Várkert Bazár, Budai Ifjúsági Park. A Kex együttes tagjai: Bianki Iván, Baksa Soós János.
Fotó: Fortepan

Kisfaludy András rámutatott, hogy ezeknek a zenekaroknak több tagja sajnos már nem él. Kiemelte: az ebből a sajátos művész-élethelyzetből fakadó feszültség súlyos stresszes állapotot okozott némelyiküknek, erre példának Radics Béla legendás gitáros életét hozta fel.

„Teljesen felőrölte az az érzés, hogy 'tudom, hogy jót csinálok, és mégse kellek'. Látta, hogy tízezer ember van ott a koncerteken, miközben a hivatalos helyeken pedig alig várták, hogy elmenjen”

- mondta a rendező Radicsról, és azt is megjegyezte, hogy sokan disszidáltak, vagy elhagyták a pályát.

A teljes beszélgetés:

Borítókép: Radics Béla. Forrás: nyugat.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában