Lugosi Béla, Zsigmond Vilmos, Rózsa Miklós

2018.10.15. 18:15

Magyarok, akiknek bejött Hollywood

Mintegy 140 alkalommal jelöltek 1929 óta magyar gyökerekkel rendelkező művészt Oscar-díjra, és harminc esetben meg is kapták ezt a legmagasabb elismerést az amerikai filmakadémiától.

A filmszínészek sora Lugosi Bélától Tony Curtisig terjed, az operatőrök közül kiemelkedik Zsigmond Vilmos és Kovács László, a rendezők skáláját olyan nevek gazdagítják, mint George Cukor, Kertész Mihály (Michael Curtiz) vagy Pál György (George Pal), a sci-fi műfajának hatszoros Oscar-díjas megteremtője – foglalja össze a muzsa.sk. Számos producert is jegyez a krónika, napjaink Andy Vajnájától visszafelé, egészen Joe Pasternakig. Adolph Zukor volt a Paramount birodalom megalapítója, legnagyobb hollywoodi filmzene-szerzőként pedig a háromszoros Oscar-díjas Rózsa Miklóst tartja számon a szakma.

William Fox
Fotó: muzsa.sk

A cikk felidézi, hogy William Fox, a 20th Century Fox atyja, aki Fried Vilmosként (1879–1952) a hegyaljai Tolcsván látta meg a napvilágot, és még apró gyermekként jutott ki Amerikába, mindenekelőtt filmgyártóként, stúdióvezetőként írta be a nevét a mozgókép krónikájába. A Fox stúdióban készült Hetedik mennyország (1927) című alkotásnak ez volt a nyitómondata: „Azoknak, akik elindultak a mélységből a magasba, a csatornából a csillagok felé, a Bátorság létráját kell megmászniuk”.

Ez a gondolat ékesíti – angol és magyar nyelven – a reprezentatív kivitelű, Herenden készült porcelán emléktáblát is, amelyet a Fox filmgyár nagyvetítőjének falán helyeztek el az alapító tiszteletére. A táblát a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Magyar Filmbizottság adományozta a hollywoodi filmművészet e fellegvárának – írják.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában