Magyar hagyomány

2018.11.26. 05:00

A kékfestés is felkerülhet a szellemi kulturális világörökség listájára

Magyar, német, osztrák, cseh és szlovák közös jelölésre a kékfestés hagyománya is felkerülhet az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) illetékes bizottságának hétfőn Port Louis-ban kezdődő tanácskozásán.

Hortobágy, 2009. augusztus 21. Horváth Tibor tolnai kékfestõ népi iparmûvész kínálja termékeit a hagyományos Hortobágyi Hídivásáron. MTI Fotó: Oláh Tibor

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Oláh Tibor

A mauritiusi fővárban december elsejéig folyó ülésen 40 hagyomány jelöléséről döntenek, köztük van például a kazah lótenyésztés hagyományos tavaszi fesztiválja, az ősi japán vallási rituálé, a laoszi naga kézművesség, az ománi ló-és tevelovaglás hagyománya, a lengyel jászolkészítés, a szopka, vagy a svájci-osztrák lavinakockázat-mérés gyakorlatának hagyománya.

A szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló UNESCO-egyezményt 2003-ban fogadták el. A szellemi világörökség az ősöktől örökölt hagyományokat, kifejezésmódokat, előadóművészeteket, ünnepi rítusokat, társadalmi gyakorlatokat, régi tudományágak tudásanyagát tartalmazza.

A szellemi kulturális örökség UNESCO-listáján jelenleg szereplő magyar elemek a Kodály-módszer, a busójárás Mohácson, a táncházmódszer, a matyó népművészet és a solymászat.

Borítókép: Horváth Tibor tolnai kékfestő népi iparművész kínálja termékeit a hagyományos Hortobágyi Hídivásáron

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában