Nézőpontok

2018.11.14. 20:49

Magyar kortárs festők kiállítása nyílt a török fővárosban

A tárlat címe Nézőpontok, és szerda este óta látható az ankarai Cagdas (Kortárs) Művészeti Központban.

A három alkotó, Kondor Attila, Mátyási Péter és Kecskés András között az egyik összekötő kapocs az, hogy mindannyian Budapest XI. kerületéből, Újbudáról érkeztek. A tárlat Újbuda önkormányzata, valamint az ankarai magyar nagykövetség főszervezésével valósult meg.

Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője Ankarában az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: a magyar-török kulturális kapcsolatok kiválóak, amit ez a kiállítás még élőbbé tesz, a két ország képzőművészei együtt értelmezhetik a világot, kifejezhetik a tudásukat és a belső lelki meggyőződésüket a műalkotásaikban. Rámutatott:

a török nép barátként, sőt rokonként tekint a magyar népre, ezt a közös nevezőt pedig érdemes tovább építeni.

Kiss Gábor, Magyarország ankarai nagykövete megnyitójában hangsúlyozta: törökországi tevékenysége során mindig igyekezett feltárni a török-magyar történelmi együttélés ma is élő emlékeit, de legalább ennyire fontos küldetésének tartja, hogy napjaink magyar művészetét is népszerűsítse Törökországban, és segítse a két nép művészeinek találkozását.

Kecskés András és Mátyási Péter elmondta: először járnak Törökországban, és a mostani az első kiállításuk a kis-ázsiai országban. Kecskés András, aki festőművészként főként a táj és a tér ábrázolásával foglalkozik, közölte: képei kiválasztásánál igyekezett olyan metszetet adni a saját munkásságáról, amelyet reprezentálja őt, de igyekezett „jó egységet teremteni”, illeszkedni két alkotótársa világához is.

Mátyási Péter emlékeztetett: a tárlat címe Nézőpontok, amely kifejezi, hogy az embernek a 21. században milyen elképzelései lehetnek a művészetről, a festészetről, ennek keretében az ő munkái lightboxokkal, pasztellrajzokkal egészültek ki, további műfaji sokszínűséget adva a kortárs kiállításnak.

A kiállítás Ankarában két hétig látható, utána november 30-ától Isztambulban kap helyet, Újbuda „testvérvárosának”, Bahcelievler kerületnek a polgármesteri hivatalában lesz majd megtekinthető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában