Mindennap telt ház

2018.12.18. 14:06

Karinthy Mártonnak súlyos teher a családi öröksége

Már a nagyapa, Karinthy Frigyes is magánszínházat akart alapítani, de csak az unokának, Karinthy Mártonnak sikerült. Erről a kezdeményezésről vallott egy interjúban a színigazgató.

Budapest, 2018. október 10. Karinthy Márton Kossuth-díjas színigazgató, színházi rendezõ, író, a Karinthy Színház (és ennek elõdje, a Hököm Színpad) alapító igazgatója a Hogy volt?! címû tv-mûsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában. A mûsorban a meghívott vendégek Illényi Katica hegedûmûvész, Magyarország Érdemes Mûvésze, a Magyar Mûvészeti Akadémia tagja munkásságának emlékezetes pillanatait idézik fel. MTVA Fotó: Zih Zsolt

Forrás: MTVA

Fotó: Zih Zsolt

Ha tudta volna, mivel jár a színházcsinálás, talán bele sem vág harminchét évvel ezelőtt a Hököm Színpad szervezésébe Karinthy Márton Kossuth-díjas színházi rendező és író, aki később Karinthy Színháznak nevezte át az általa alapított intézményt.

A színigazgató a Borsnak adott interjúban elmondta: a legnagyobb erőt az adta neki, hogy mindig is vágyott egy „maszek” színházra, amit már a nagyapja is tervezett elindítani. Ezzel összefüggésben megjegyezte: családneve „máig súlyos, néha elviselhetetlenül nehéz” terhet jelent számára, örök kihívás neki az, hogy megfeleljen ennek az örökségnek.

A beszélgetésből kiderül: a magánszínház ügyének nagy lökést adott, hogy a régi kelenföldi Haladás mozi épületét magukénak mondhatták, illetve erős bástyát jelentettek maguk az itt játszó színészek is.

„Nincs egyszerű dolgunk, hiszen ötvennégy színházzal kell egyeztetni ahhoz, hogy egy-egy előadásra össze tudjuk szedni a rendezők által kiszemelt legjobb színészeket”

- árulta el a színigazgató, hozzátéve, hogy az állandó társulattal nem rendelkező, de mindennap telt házzal működő teátrumban az elmúlt évek alatt több mint ezer színész szórakoztatta a közönséget, de a rendezők is szívesen vállalnak itt munkát, mert otthon érzik magukat a Karinthy Színházban.

Borítókép: Karinthy Márton Kossuth-díjas színigazgató, színházi rendező, író, a Karinthy Színház (és ennek elődje, a Hököm Színpad) alapító igazgatója a Hogy volt?! című tévéműsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában