Zseniális rövidfilm

2019.01.15. 10:44

A Susotázs rendezője szerint már az Oscar-jelölés is ugródeszka

Január 22-én alakítják ki azt az öt filmet magába foglaló listát, melyről a kategória abszolút győztese kikerül.

Budapest, 2013. február 1. Tóth Barnabás, a kisjátékfilm kategória gyõztese (b) a magyar filmkritikusok díjának átadásán a Magyar Sajtó Házában, Budapesten 2013. február 1-jén. Mellette a díjátadó Báron György filmesztéta (j). MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Susotázs című magyar rövidfilm már azon a szűk listán szerepel, amelyből e kategória Oscar-díjasát választják ki később. Január 22-én alakítják ki a végleges, öt filmet tartalmazó listát, melyről a végső győztes kikerül. Tóth Barnabás színész-rendező, a Momentán Társulat alapító tagja, többek között az Újratervezés és a Susotázs című filmek rendezője a Nullahategynek adott interjút, melyben fölidézte: a film címe eredetileg Flört volt, ám a vágáskor ezt egy tolmácsok körében használatos szakkifejezésre változtatták.

A susotázs „azt a technikát takarja, amikor a tolmács közvetlenül az alany fülébe súgja a fordítást” – magyarázta a rendező.

A film egyébként egy hűtőgépgyártó-konferencián játszódik, ahol két magyar tolmács rendhagyó módon kezd viselkedni akkor, amikor kiderül: csupán egy magyar hallgatója van a munkájuknak.

 

A rendező elárulta, hogy a csavar, csattanó alkalmazása és az idegen nyelv beemelése általában jellemző a filmjeire, mindez pedig neveltetésének köszönhető: „édesapám franciatanár, külkeres végzettségem okán pedig hosszabb-rövidebb ideig éltem külföldön.

Ráadásul, ha úgy alakul, ma én is egy olyan fülkében fordítgatnék, mint a film szereplői.

Annak idején ugyanis a filmművészeti főiskola mellett az EU tolmácsképzőbe is jelentkeztem, csak oda nem vettek fel” – mesélte.

A közelgő Oscar-díjátadóval kapcsolatban Tóth Barnabás azt nyilatkozta, hogy már az első tízbe jutás is óriási dolog, ugyanakkor a rövidfilmes Oscar szakmai berkekben nem mindig jelent azonnali világsikert, „gyakorlatilag hidegen hagyja a hollywoodi potentátokat – filmcsillagokat, stúdiófőnököket –, nem véletlenül adják át ezt a díjat a ceremónia legelején, amikor sokan még a mosdókban szöszmötölnek.

De kétségtelen, hogy már maga a jelölés is ugródeszkának számít”

- fogalmazott az alkotó.

Tóth Barnabásnak egy nagyjátékfilmje is készülőben van Akik maradtak címmel, melyet nem a mozivásznon, hanem a tévéképernyőkön szeretne bemutatni. Mint mondta, az alkotás már idén már eljut a nézőkhöz. Ez azonban kivételnek számít, a rendezőnek ugyanis több ötletét elutasította eddig a Filmalap. „Az elutasítottak között van egy Könyves Kálmán idejében játszódó történelmi, boszorkányos film, amit már elkezdtünk fejleszteni, de októberben leállították. Van egy európai nagyvárosokban bonyolódó szerelmi történetekből felépülő film, olyasmi mint az Igazából szerelem, csak kevésbé könnyed. Aztán egy disztópikus, a jövőbeli Magyarországon játszódó sztori, amiben a lebutított emberek zombiinváziója zajlik. De akad filmes táborban játszódó horrortörténetem is, meg olyan, amiben egy neonáci és egy meleg zsidó fiú testet cserél egy baleset után, és említhetném azt, amely egy háromgyerekes magyar család boldogulását követné nyomon Londonban” – sorolta, majd hozzátette: mindezek ellenére nem adja fel.

„Szóval mindig tele vagyok tervekkel, alázatosan, szorgalmasan és türelemmel végzem a dolgomat, és nem haragszom senkire, ha elutasítanak.

Pályázgatok tovább” – jelentette ki.

A teljes beszélgetés a Nullahategy oldalán olvasható.

Borítókép: Tóth Barnabás (b) a magyar filmkritikusok díjának átadásán a Magyar Sajtó Házában, Budapesten 2013. február 1-jén.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában