Otthon a hangszernek

2019.01.24. 12:29

Münchenbe költözik az utolsó Bogányi-zongora

A tíz hangszer mindegyike elismert magyar, valamint külföldi kulturális intézményekhez került.

Pécs, 2017. november 30. Bogányi Gergely zongoramûvész, a hangszer tervezõje a pécsi Kodály Központ új, nagyobbik típusú Bogányi-zongoráján játszik a csaknem 108 millió forintot érõ hangszer bemutatóján 2017. november 30-án. MTI Fotó: Sóki Tamás

A müncheni Deutsches Museumban helyezik el a tizedik, magyar állami tulajdonban lévő Bogányi-zongorát a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Müncheni Főkonzulátus és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közös munkájának eredményeként.

A kölcsönszerződést Tordai-Lejkó Gábor, a Müncheni Magyar Főkonzulátus képviseletvezetője és Wolfgang M. Heckl professzor, a múzeum főigazgatója írta alá – közölte az Emmi csütörtökön.

A kormány a Bogányi-zongorák magyar és külföldi közintézményekben történő elhelyezéséről és 10 zongora megvásárlásáról 2015-ben döntött abból a célból, hogy a különleges magyar zongorát megismerhesse mind a hazai, mind a nemzetközi zenei élet. A hangszerek elismert magyar, valamint külföldi kulturális intézményekhez kerültek,

lehetővé téve, hogy világhírű művészek Magyarországon kívül is koncertezhessenek rajtuk, ezzel is öregbítve a magyar kultúra és zeneművészet hírnevét.

Az állami tulajdonban lévő Bogányi-zongorák hét magyarországi, valamint három külföldi – a Helsinki Sibelius Akadémia, a Moszkvai Állami Csajkovszkij Konzervatórium és a müncheni Deutsches Museum – helyszínre kerültek.

Borítókép: Bogányi Gergely zongoraművész, a hangszer tervezője a pécsi Kodály Központ új, nagyobbik típusú Bogányi-zongoráján játszik a csaknem 108 millió forintot érő hangszer bemutatóján 2017. november 30-án.

MTI Fotó: Sóki Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában