Számvetés és elengedés

2019.01.04. 14:09

Terápia és útmutatás Polcz Alaine-ről

A Teljes lényeddel című monodráma Polcz Alaine-ről szól, s a Mészöly Miklós feleségeként ismert, élete során rendkívüli traumákkal és kihívásokkal megküzdő író-pszichológus sorsfordulatain alapul. 

Az elmúlt években számos kötet látott napvilágot Polcz Alaine és Mészöly Miklós magánéletéről, pályájáról, műveiről a Jelenkor Kiadó gondozásában. Ezek a könyvek új perspektívából engedik láttatni őket együtt és külön-külön is.

És itt volt az ideje, hogy az író, pszichológus, tanatológus, a Magyar Hospice Mozgalom és Alapítvány létrehozójának iszonyú testi-lelki fájdalmakkal teli sorsáról hiteles és érzékeny színpadi előadás is készüljön

A Teljes lényeddel című monodráma, amely Polcz Alaine életén vezet végig bennünket, a Thália Színház Arizona Stúdiójában január 9-től látható. A B. Török Fruzsina rendezte darabban Polcz Alaine-t Gubás Gabi alakítja. A mély fájdalommal, de tanulságokkal teli életet hol előre felvett hanganyagokból ismerjük meg, amelyeket szintén Gubás Gabi mond, hol pedig élőben meséli, egészíti ki a színésznő ezeket.

De már az előadás elején leszögezi: „minden okkal történik”, és a néző bensőséges, őszinte „beszélgetésnek”, vallomásnak, különös terápiának lehet a tanúja életről, túlélésről és halálról, amelyet Gubás Gabi kellő érzékenységgel tolmácsol.

A csaknem kilencvenperces előadáson a rendező úgy oldja meg kreatívan Polcz Alaine életrajzának felvázolását, hogy egy-egy „eltemetett” tárgyon keresztül mesélteti a szereplőt – egyfajta számvetés és elengedés megható pillanatai ezek.

Ott hever a homokkal borított ravatalnál egy pisztoly, egy fémflaska, egy fénykép Mészöly Miklósról és néhány játék, amelyek mind a nő életszakaszának egy-egy fontos szimbólumai. A pisztoly és a flaska a háborút jelképezik, s azt a rengeteg szörnyűséget, amit első férje, János megaláztatásai, valamint a háború idején el kellett szenvednie.

A nő mindezt mégis úgy éli meg, hogy a rengeteg testi-lelki seb nem volt hiábavaló, át kellett élnie – és itt, ezen a ponton válik a monodráma valamiféle bölcs útmutatássá.

Mészöly Miklós fényképe kettejük házasságáról mesél: bár a férfi az első tíz évben nem lépett félre, mégis pokoli házasság volt aztán, szeretők, betegség jellemezte több mint ötven éven át tartó kapcsolatukat.

Alaine többször beadta a válókeresetet, de Mészöly mindig visszakönyörögte magát. A játékok pedig életének arra az időszakára utalnak, amikor a halálos beteg gyerekekkel foglalkozott, és sikerrel működtette a kórházban a Játékdiagnosztika Osztályt.

Ahogy Alaine egyre több mindent megoszt a nézővel életéről, a fájdalmas sors mellett kibontakozik egy nagyon értékes tartalom: élettanácsokat kapunk tőle, amelyekben kimondja a legfontosabbat.

Minden kudarc, minden bukás, minden szenvedés azért történik velünk, hogy ezáltal többek és jobb emberek lehessünk. Ez a hihetetlenül erős asszony, a rengeteg átélt szörnyűség ellenére képes volt minden nehézségen, bántalmon, embertelen-kilátástalan helyzeten felülemelkedni.

Képes volt élni és csodával határos módon mindent túlélni, még a gyászt is. Küldetése talán, hogy mindazt az élettapasztalatot, amit szerzett, az embereknek továbbadja, vigaszt, reményt, megoldást adjon.

Borítókép:

Gubás Gabi a Teljes lényeddel című, Polcz Alaine életrajzát feldolgozó monodráma alakítása közben a Thália Színházban

Forrás: Magyar Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában