Elismerés

2019.02.25. 10:49

Átadták a Cziffra György Fesztivál díjait

A vasárnap esti gálakoncerten a fesztivál sztárvendége, José Cura argentin tenor adott koncertet Balázs János zongoraművésszel, a fesztivál alapítójával.

Fotó: Teknős Miklós

Gálakoncerttel és díjátadóval zárult vasárnap a Cziffra György Fesztivál. A Zeneakadémián tartott esten harmadik alkalommal adták át az Ifjú Tehetség-díjat, a Tehetség-díjat, valamint fesztivál életműdíját.

Mint a szervezők közleménye felidézi, a fesztivál díjait 2017-ben alapították azzal a céllal, hogy a pályájuk elején járó tehetségeket, valamint az egy élet munkásságának eredményeként a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket mind erkölcsi elismeréssel, mind pedig anyagi hozzájárulással honorálják.

A Cziffra Fesztivál Tehetség-díjat, amellyel a 32 év alatti hangszeres művészeket jutalmazzák, Szabó Marcell Junior Prima díjas zongoraművész és Pusker Júlia Junior Prima díjas hegedűművész kapta.

A díj egymillió forintos pénzjutalommal és emlékplakettel jár.

Pusker Júlia hegedűművész átveszi a Cziffra Tehetség-díjat
Fotó: Teknős Miklós

A 18 év alattiaknak járó Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díjat, amely 300 ezer forintos pénzjutalommal és emlékplakettel jár, Báró Lilinek (hegedű), Sas Veronikának (hegedű) és Agárdi Balázsnak (cselló) ítélték oda.

A Cziffra Fesztivál Életműdíját idén Becht Erika zenepedagógus, zongoratanár és Jandó Jenő Kossuth-díjas zongoraművész kapta. Az elismerés évente két embernek adományozható, egyikük a zenei élet szervezője, kulturális és egyetemes értékek őrzője, koncertek, előadások vagy társaságok, együttesek rendezője, alapítója. A másik díjat a hazai és nemzetközi zenei élet kiemelkedő hangszeres művésze érdemelheti ki.

Jandó Jenő Kossuth-díjas zongoraművész életműdíjat vesz át a Cziffra György Fesztivál zárógálaestjén. Fotó: Teknős Miklós

A zsűri tagja volt Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester, Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, a Zeneakadémia tanszékvezetője, Freund Tamás Széchenyi-díjas agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója és Jakobi László hangversenyrendező, gordonkaművész.

Az egyhetes fesztivál koncertjeinek több mint nyolcezer látogatója volt, az eseménysorozat iránti érdeklődést a legjobban az bizonyítja, hogy már a fesztivál kezdete előtt minden hangversenyen telt ház volt – írták közleményükben a szervezők, hozzátéve, hogy a gálahangverseny után egy ráadás koncert várja a közönséget: hétfőn este a Müpában Balázs János zongoraművész ad szóló estet.

Borítókép: Balról: Balázs János zongoraművész, Medveczky Ádám karmester, Jandó Jenő zongoraművész, Becht Erika zenepedagógus, Szabó Marcell zongoraművész, Pusker Júlia hegedűművész a Zeneakadémia nagytermében, a 2019-es Cziffra György Fesztivál gálaestjén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában