kezdődik a felújítás

2019.02.28. 08:08

Megújul az ország egyik legszebb kastélya Szabadkígyóson

A rekonstrukciót követően a Wenckheim-család egykori, Ybl Miklós által tervezett rezidenciája újra régi fényében ragyog majd.

Szabadkígyós, 2014. július 18. A szabadkígyósi Wenckheim-kastély, amelynek felújított kápolnáját 2014. július 18-án újraszentelték. MTI Fotó: Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Ünnepélyes keretek között tették le a Szabadkígyósi Wenckheim-kastély turisztikai célú fejlesztésének alapkövét szerdán az épület hátsó bejáratánál – olvasható Nagy-Laczkó Viktória cikkében a beol.hu oldalán. A 19. század második felében épült kastély valamivel több mint 3 milliárd forint uniós és hazai támogatással újul meg a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramban. A korszerűsítési, renoválási munkálatok már múlt héten elkezdődtek, és várhatóan két év múlva érnek véget.

Az alapkőletétellel hivatalosan is megkezdődött a gróf Wenckheim Krisztina és férje, gróf Wenckheim Frigyes által építtetett Szabadkígyósi Wenckheim-kastély felújítása. A nagyszabású fejlesztési program keretében újjáéledő építményről szóló rendezvényen elsőként Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatáért felelős államtitkár szólalt fel az egykori történeti könyvtárban.

Az államtitkár a szabadkígyósi kastélyt a múlt élő darabjának nevezte, melyet a program célkitűzése alapján a jelenben és a jövőben is élővé kell tenni. Mint mondta, a fejlesztési programban szereplő épületek olyan kulturális emlékek, amelyek magukban hordozzák a múlt kultúráját, ami azért is fontos, mert egy nemzet csak akkor válhat nemzetté, ha képes a saját múltját megbecsülni. Később arra tért ki, hogy a projekt eddigi tapasztalatai alapján a felújítások jelentősen megnövelik az adott látványosság látogatószámát, és nagy segítséget nyújtanak a környékbeli kultúra- és gazdaságfejlődésében is.

Virág Zsolt, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa beszéde elején bemutatta az épület feltehetően eredeti, 1875-ből származó, az építtetők nevét őrző alapkövét, melyet 2015-ben találtak meg az építmény pincéjében. A régi alapkő kiállítási darabja lesz majd a kastélynak, így általa lehetőség nyílik arra – és amelyet az egész kastélyprogram víziójának választottak a program szakemberei –, hogy be tudják mutatni a múltat jelen időben.

Ezek után rátért a programban résztvevő szabadkígyósi kastélyt érintő infrastrukturális fejlesztésekre (teljes tető és homlokzatfelújítás; szigetelés; gépészeti munkák elvégzése; kiállítóterek, kávézó és ajándékbolt kialakítása; történeti padló- és falburkolatok, -festések restaurálása; a kastélypark részleges megújítása), valamint turisztikai korszerűsítés részleteire. Elmondta, az új kiállítás – melynek hívószava a Vendégségben a Wenckheimeknél – a látogatói élményen fog alapulni.

A képre kattintva megnézheti a beol.hu alapkőletételről készített galériáját!
Fotó: Lehoczky Péter / beol.hu

A miniszteri biztos ismertette az épület egykor technikai újításait és különlegességeit is: légfűtéses rendszer, biogáztermelés, babaház, állatház, lovaspólópálya. Utóbbi kapcsán kiemelte, hogy bár az akkori szabályoknak megfelelő pályaméret ma már kicsinek bizonyul, de gondolkodnak azon, hogyan lehetne Magyarország lovaspólósport-központjává tenni Szabadkígyóst.

A jelenlévők ezt követően megtöltötték az alapkő alá kerülő időkapszulát, s mellé egy levendulát ültettek. Majd pohárköszöntőt mondott Takács Árpád megyei kormánymegbízott. Beszédében megyénket a lehetőségek hazájának nevezte. S mint mondta, bár a kormány soha nem látott támogatásával, de Békés be tudja bizonyítani, hogy saját jogon, akaratából és teljesítménye alapján érdemes a figyelemre, és mond igent a jövőre. A kastélyt pedig a múlt dicsőségének és a jövő reménységének nevezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában