Kulturális programok

2019.03.19. 12:28

A magyar koncertközpont, ahol jó eséllyel világsztárokba botlunk

Meghirdette a 2019/20-as évad bérleteit a Müpa: a magyar zenei kultúra nagyágyúi mellett olasz ikonokra, Beethoven-maratonra is számíthatunk, sőt, láthatunk sztárokat a Ringben, és érkeznek a Berlini Filharmonikusok is.

Forrás: Müpa

Fotó: Nagy Attila

Akár járatosak vagyunk a zenei-színházi kultúrának a nemzetközi trendjeiben, akár nem, akár van tapasztalatunk a legkiválóbb kortárs alkotókról és előadókról, akár nincs, az elsöprő erővel ható, önmagánál többet kinyilatkoztató kulturális élményekre mindannyiunknak szüksége van. Noha vannak együttesek, karmesterek, táncosok és más művészek, akiket hajlamosak vagyunk „a legjobbnak”, „mértékadónak”, „ikonnak” címkézni, egy igazán közönségbarát kulturális központ azt az ősi bölcsességet is szem előtt tartja, hogy: „Ízlések és pofonok”.

Nem tesz másképp a Müpa sem. A főváros és az ország nemzetközi szinten is elismert koncertközpontja a világ bármely pontján vállalható műsorstruktúrát rakott össze a 2019/2020-as évadára. Olyat, ami nem is feltétlenül szorul arra, hogy ismertetését a nagyszerűséget érzékeltető, súlyos jelzőkkel irdaljuk tele. A választott témáknak, a meghívott előadóknak és fellépőknek, a már megszokott és évek óta ezreket vonzó sorozatoknak, fesztiváloknak egy olyan mozaikja rajzolódik ki az intézmény közleményéből, amely minden kultúrakedvelőre azonnal kifejti csábító hatását, a művészetek terén kevésbé járatosak figyelmét pedig egy-egy részletével, felvillanó különlegességével vonja magára. És akkor sem kell szégyenkeznünk, ha adott esetben mi még hírből sem ismerjük a programfüzetből ránk mosolygó előadók némelyikét:

egy ilyen műsorösszeállítás ugyanis éppen hogy nem szorongást kelt, hanem felbátorít a kultúrával való találkozásra.

Eszünkbe juthat az édesanya, aki mindig félreteszi a legfinomabb falatot: a dinnye magmentes darabját, a kenyérbél legpuhábbját, a sütemény legcsokisabbját és minden húsgombócok legomlósabbját teszi félre a gyerekének. Ilyesmi érzést kelthet bennünk az, hogy legyen szó bármilyen műfajról, művészeti ágról, megalapozottan bízhatunk abban, hogy a Müpa a terület legminőségibb produkciói közül válogat majd.

Mert mi is történik majd 2019/2020-ban a Müpában?

Az évad művészei a hazai kulturális élet „lángoszlopainak” számító alkotók, a világhírű zeneszerző és karmester, Eötvös Péter, valamint a mértékadó magyar komolyzenei formáció, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Nemzeti Énekkar lesznek.

A Zenekari páholy bérletsorozat részeként a Berlini Filharmonikusok Kirill Petrenko, az Izraeli Filharmonikus Zenekar Zubin Mehta vezényletével lépnek színpadra. A Szólisták és zenekarok sorozat keretében – mások mellett –

először lép fel Magyarországon Christian Thielemann, napjaink egyik sztárkarmestere, aki a Drezdai Staatskapelle-t dirigálja.

A Hang-szálak bérletben például a sokoldalú, mexikói származású francia tenor, Rolando Villazón, Bryn Terfel és Waltraud Meier nevével találkozhatnak a nézők.

Drezdai Staatskapelle
Fotó: Müpa

Ahogy eddig, ezúttal is a jövő világsztárjait mutatja be az Európai Hangversenytermek Szövetségével (ECHO) közösen életre hívott, fiatal tehetségeket bemutató sorozat, a Rising Stars, és a Felfedezések sorozat is kivételes ifjú karmesterek és hazai zenekarok együttműködésére ad lehetőséget.

A 2019/20-as évadban további könnyűzenei és világzenei koncertek, újcirkusz produkciók és táncelőadások követik majd egymást: koncertet ad a Calexico and Iron & Wine, és Budapestre látogat a többszörös Grammy-díjas Cécile McLorin Salvant és Sullivan Fortner is.

Újra lesz Régizene Fesztivál: A Felvilágosodás Korának Zenekara, a Nicolas Altstaedt irányításával muzsikáló Haydn Philharmonie, a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és Orfeo Zenekar, valamint a Savaria Barokk Zenekar is színpadra lép.

Haydn Philharmonie
Fotó: Müpa / Lukas Beck

Ismét lesz New Orleans Swingfesztivál, Jazz Showcase, Jazztavasz, a hazai könnyűzene legizgalmasabb formációi a Hey, June! fesztiválon állnak színpadra, és természetesen továbbra is Fesztivál Színház ad otthont a világszerte sikert sikerre halmozó, legutóbb a New York-i Brooklyn Academy of Music (BAM) közönségét lenyűgöző Recirquel Újcirkusz Társulat produkcióinak.

Az évadban folytatódnak az igen népszerű Metropolitan-közvetítések is.

Olasz nagymenők, Beethoven-maraton, sztárok a Ringben

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös programsorozata, az Európai Hidak középpontjában 2019-ben Olaszország kulturális gazdagsága áll.

Sokak kedvence, az egész napos zenei maraton pedig rendhagyó módon ismét a 2020-ban épp 250 éve született zeneszerzőóriás, Beethoven életművéből merít.

Európa-szerte nagy érdeklődés övezi a 2020 júniusában rendezendő Budapesti Wagner-napokat is: Wagner Ringjében olyan sztárénekesek lépnek a színpadra, mint Johan Reuter, Iréne Theorin és Stefan Vinke, de felejthetetlen estét ígér A nürnbergi mesterdalnokok is.

Stefan Vinke Siegfried szerepében. Fotó: Bayreuther Festspiele/Enrico Nawrath/dpa/AFP

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója az intézmény közleményében hangsúlyozta, hogy a Müpa programkínálatában a gyermekeknek szóló hangversenyek és programsorozatok mellett interaktív foglalkozások, fejlesztő, interakcióra épülő VR-játékok várják a kisebbeket és nagyobbakat: több műfajban, többféle korosztályra hangolva, a hét minden napján.

Az intézmény március 20-tól a Müpa+ hűségprogram Platina szintű, március 21-től az Arany és Ezüst szintű tagjainak biztosít elővásárlási lehetőséget az új szezon bérleteire. A nagyközönség számára március 22-től lesznek elérhetők a bérletek a Müpa jegypénztáraiban és online, a mupa.hu weboldalon keresztül.

Borítókép: a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában