Veronaki

2019.04.11. 13:10

Gyereklemezen és animációban éled újjá a Mosó Masa mosodája

Tarján Veronika, a Veronaki zenekar énekesője Varga Katalin költő és írónő unokájaként missziójának tekinti, hogy nagymamája művészi örökségét továbbadja a következő generációknak.

„Nagymamám írásai közül népszerűségét tekintve kiemelkedik a Gőgös Gúnár Gedeon és a Mosó Masa mosodája. Ez a két könyv ugyanis generációkon átívelve, több évtizede az olvasás és az írás tanításának fő bástyái az iskolákban. Zenekarommal évek óta azon dolgozunk, hogy ezek a történetek megzenésített formában is mindenki számára elérhetőek legyenek. A feldolgozásainkban kiemelt szerepet kapott a gyermeki humor és a különleges ritmika, így játékos formában ismerhetik meg a gyerekek a magyar népzenei kultúra kincseit, a magyar nyelv sokszínűségét és szabályait” – idézi a zenekar közleménye Tarján Veronika énekesnőt.

Mint írják, a Mosó Masa mosodája dalaihoz animációs sorozat készül, amelynek első része, az Átkelés a Tengeren már látható. „Olyan főszereplőt szerettem volna alkotni, aki kedves, szerethető figura, de van benne csibészség, mint egy igazán életrevaló gyerekben. A szereplők sokat bolondoznak a szövegekben, ezért a humort is nagyon fontosnak tartottam megjeleníteni a figurákban. Az animációs mozgásokat a zene ritmusára építettem, a főbb dramaturgiai jelenetek is a zenei váltásokhoz illeszkednek. A humor itt is nagyon fontos elem, ezért több apró vicces jelenetet és mellékszereplőt is terveztem, akik végigkísérnek minket a dalok alatt” – mondta Szabó-Nyulász Melinda, az animációk készítője.

A Veronaki a Mosó Masa mosodája lemezanyaggal és az animációs sorozattal hosszú távon hozzá szeretne járulni a gyermekek ismereteinek fejlesztéséhez, a játékos, zenével segített tanuláshoz. Az új albumot május 12-én a Budapest Jazz Clubban mutatják be. A koncerten az írás és olvasás megszerettetése is központi szerepet kap a betűk, a képzelet és a zene által.

Tarján Veronika újra kinyitja a Mosó Masa mosodájának öreg kapuját, zenekarával felébresztik a benne lakó meseszereplőket, betűket, majd a közönséggel együtt varázslatos mulatságot kerekítenek a könyv lakóival – olvasható a közleményben.

Borítókép: a Veronaki zenekar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában