Komolyzene

2019.05.13. 12:10

Orosz nagyágyúk között hódít újra Balázs János

A Kossuth-díjas magyar zongoraművész ismét Moszkvában áll színpadra.

Forrás: Kleb Attila

Idén negyedik alkalommal kapott meghívást Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész Moszkvába a Csajkovszkij Konzervatóriumba, amely a művészek egyik legkedvesebb koncerthelyszíne.

A művész szerepléséről szóló közleményben ismertetik: a hangversenytermek fellegvárának tartott intézmény nagy történelmi múlttal rendelkezik. Oroszország második legrégebbi konzervatóriuma, melyet 1866-ban alapítottak. Azóta számos, a világ élvonalába tartozó művész nevelkedett az intézmény falai között, mint Vlagyimir Ashkenazy, Boris Berezovszkij, Grigory Sokolov vagy Evgeny Koroliov.

Olyan nagyságok adtak itt rendszeresen hangversenyeket, mint Vladimir Horowitz, Yehudi Menuhin vagy Sviatoslav Richter.

Balázs János május 14-én a Ksenia Zharko által vezetett Moscow Women Symphonic Orchestra meghívásának tesz eleget. Műsoron Chopin Andante Spianato és Nagy polonéz című műve, valamint Liszt magyar fantáziája és Esz-dúr zongoraversenye szerepel.

Fotó: Kleb Attila

Az orosz közönség izgalmas hónapnak néz elébe hiszen Balázs János koncertje után Denis Matsuev, Mikhail Pletnev, Yuri Bashmet, Yuri Simonov koncertjeit hallhatják – olvasható a közleményben.

Mint írják, a Liszt-díjas Érdemes Művész ezután Bukarestbe utazik, majd a Budapesti Vigadóban ad szólóestet Liszt Ferenc és Dubrovay László műveiből. Ezt követően Izraelben turnézik, ahol a Magyar Évad keretein belül a Győri Balett Társulatával adják elő a “PianoPlays” elnevezésű Budapesten és Győrben már nagy sikerrel bemutatott előadásukat.

Borítókép: Balázs János

v

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában