hazaszeretet

2019.07.29. 08:19

Kányádi Sándor emléke előtt tisztelegtek

A költőre emlékeztek egykori szülőfalujában, a nagygalambfalvai táborban a gyerekek egy héten át.

Forrás: Kárpát Expressz

Kányádi Sándor szülőfaluja, a székelyföldi Nagygalambfalva határában tíz éve rendszeresen szerveznek bibliahéttel egybekötött sátortábort. A térség egyik legnépszerűbb vakációs programját kezdetben a helyi és a faluból elszármazott, de a nyári szünetben hazalátogató családok gyermekeinek hirdették meg. A cél az volt, hogy az egy hetes táborban szülőföldjükhöz ragaszkodó közösséggé kovácsolják a fiatalokat.

„Az első hat évben váltogattuk a tábor helyét. Most már negyedik éve, hogy itt vagyunk ezen a helyen” – mondta Gyerkó Levente, Nagygalambfalva polgármestere az M1 csatorna Kárpát Expressz című műsorában. – „Helyismereti tábornak indult és szerettük volna, hogy a nagygalambfalvi és a Nagygalambfalváról elszármazott gyerekeknek tudjuk megtartani évről évre.”

Kányádi György református lelkész, a helyismereti tábor kezdeményezője minden igyekezetével azon van, hogy megtartsa és erősítse a szülőfaluhoz való legapróbb kötődést is.

„Legyen pedagógus, legyen lelkész valaki, meg kell tennie azt, hogy megismertesse, megszerettesse a gyerekekkel a hazájukat” – vélte Kányádi György Attila. Hozzátette: ha folytatódni fog, ami most is van, hogy emigrálnak, kimennek külföldre dolgozni a fiatalok, azt szeretné, ha éreznék, hol a szülőföldjük, a gyökerük.

„Akárhová mennek, csak külföldiek lesznek, de itt, ebben a szépségben mindig itthon érezhetik magukat”

– mondta a lelkész.

A festői környezetben megannyi színes program várta idén is a több mint kétszáz résztvevőt. Délelőttönként a lelki feltöltődésen volt a hangsúly, amiről az IKÉSEK, azaz a helyi Ifjúsági Keresztény Egyesület tagjai gondoskodtak.

Játékos bibliaórák, kézműves foglalkozások váltották egymást, például a kovácsmesterségbe is bepillanthattak az érdeklődők.

Kányádi Sándor, a falu híres szülötte emléke előtt tisztelgett az idei tábor, a gyerekek egész héten át megzenésített Kányádi -verseket tanulhattak.

Sütő Petre Rozália, a jelenleg Martonvásáron élő grafikus, festőművész szintén Nagygalambfalva szülötte. Ő képzőművészeti kurzust tartott az ügyes kezű gyerekeknek, irányítása alatt szebbnél szebb alkotások születtek.

„Illusztrációkat szerettünk volna készíteni Kányádi Sándor műveihez, kiválasztottunk két kisebb mesét, rövidebb tartalmút, a Csukás tó és a Néma tulipán című alkotásokat” – mesélte Sütő Petre Rozália.

A tábort a szeretet és az önzetlenség tartja életben.

Rendszerint felajánlásokból, pénzadományokból finanszírozzák a költségeket a szervezők, a programokat pedig helyi és anyaországi önkéntesek szervezik és felügyelik.

A nagygalambfalvi anyukák és nagymamák idejüket, energiájukat nem sajnálva egész héten át szorgoskodnak a konyhában, hogy mindig kerüljön friss ennivaló az asztalra.

A gyerekek többsége nem először választja ezt a vakációs programot, de a visszatérők is mindig találnak új és vonzó elfoglaltságot.

A nagygalambfalviak példás összefogásának, lelkes munkájának köszönhetően évről évre gazdagabb és vonzóbb ez a nyári program. A szervezők abban bíznak, hogy az egy hetes együttlét alatt minden táborozó örökre a szívébe vési Kányádi Sándor szavait „minden más táj csak óceán, ez itt a föld, a föld nekem”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában