hírös agóra

2019.09.10. 11:00

A magyar népzene keleti párhuzamait is bemutatják a találkozón

Idén a fókuszba az északi török, úgynevezett kipcsák népek zenei kultúrájával való rokonság kerül.

Budapest, 2019. augusztus 27. Agócs Gergely népzenész-néprajzkutató a Gül Baba Kulturális Központ által rendezett Gül Baba Kulturális Fesztivál sajtótájékoztatóján, a Gül Baba türbénél 2019. augusztus 27-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A magyar népzene keleti párhuzamait is bemutatja a szeptember 19. és 21. között megrendezendő 29. Kecskeméti Népzenei Találkozó – közölte Agócs Gergely népzenész, népzenekutató kedden az M1 aktuális csatornán.

A Kálmán Lajos népzenekutató által alapított, a Hirös Agóra szervezésében megrendezendő nagy múltú programsorozat kiemelt figyelmet fordít a kodályi örökség és szellemiség megőrzésére – hangzott el a műsorban.

Agócs Gergely úgy fogalmazott, hogy az idei fesztivált „a magyar zenei keletkutatásnak” szentelik. A szakmai konferencia és a találkozó gálaműsorának fókuszába is a magyar népzenének az északi török, úgynevezett kipcsák népek zenei kultúrájával való rokonsága kerül. Erre a kapcsolatra Kodály Zoltán hívta fel először a figyelmet – emlékeztetett Agócs Gergely.

A népzene kutató szólt arról is, hogy fellépők érkeznek a többi között Baskíriából, köztük olyan előadók is, akik a népzenét „még családi örökségként kapták”.

Agócs Gergely felidézte: a népzene az egyetlen zenei műfaj, amely nem előadóművészetként jött létre, hanem „a mi közös zenei örökségünk”, ami „lelki oldások és kötések” létrehozására, illetve szórakoztatásra egyaránt alkalmas.

Borítókép: Agócs Gergely népzenész-néprajzkutató a Gül Baba Kulturális Központ által rendezett Gül Baba Kulturális Fesztivál sajtótájékoztatóján, a Gül Baba türbénél 2019. augusztus 27-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában