Nemzetközi Színházi Olimpia

2019.09.27. 09:47

Szentpéterváron lép fel a Nemzeti Színház (videó)

A Rocco és fivéreit adják elő a világ egyik legjelentősebb színházi seregszemléjén.

Budapest, 2018. június 8. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója beszédet mond az évadzáró társulati ülésen a színházban 2018. június 8-án. MTI Fotó: Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Szentpéterváron, a Nemzetközi Színházi Olimpián lép fel a budapesti Nemzeti Színház társulata a Rocco és fivérei című előadással.

A sokszereplős, látványos darabot pénteken és szombaton mutatják be az Alekszandrinszkij Színházban.

Tizenhét színművész, a produkció rendezője, harminckét háttérmunkás és két kamionnyi díszlet, jelmez és kellék utazott el a világ egyik legjelentősebb színházi seregszemléjére – olvasható a teátrum közleményében.

Mint írják, az 1960-ban bemutatott híres Visconti-film, a Rocco és fivérei története egy progresszív előadás formájában költözött a filmvászonról a Nemzeti Színház nagyszínpadára, majd közvetlenül a bemutató után utazott is tovább Szentpétervárra. Az alaptörténet szerint egy kis dél-olaszországi faluból Milánóba költöznek a Parondi fivérek, hogy aztán megpróbáljanak érvényesülni – Rocco és Simone például bokszolóként – a nagyvárosban.

Mint a közleményben kiemelik, a darab szereplői nemcsak a színházi próbákon készültek az előadásra, hanem bokszedzéseken is részt vettek Bedák Pál világbajnoki ezüstérmes ökölvívó vezetésével.

A közleményben Vidnyánszky Attila rendezőt idézik, aki elmondta, mennyire fontos számára, hogy egy ilyen jelentős eseményen mondhatja el ezzel az előadással, mit gondol ma a világról, a lehetőségekről, a jelenről és a jövőről.

„Ez talán a világ legnagyobb színházi seregszemléje, amelyen a legjobb színházak vesznek részt. Már az is nagy megtiszteltetés, hogy jelen lehetünk. Hogy odafigyelnek ránk, és méltónak tartanak minket a részvételre” – tette hozzá.

A több hónapon át tartó színházi világeseményt idén két ország két városa, az ötmilliós orosz metropolisz, Szentpétervár, és egy japán falu, Toga rendezi, amely egyébként jelentős színházi központ.

Vidnyánszky Attila, a Rocco és fivérei rendezője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója nem először szerepel a Színházi Olimpián: 2001-ben, a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház játszotta rendezésében Csokonai Vitéz Mihály Dorottya című művét. Abban az évben fellépett a Hattyúdal elnevezésű utcaszínházi formáció is, de sem előtte, sem utána nem szerepelt magyar teátrum az olimpiák programjában – áll a közleményben.

Mint írják, az idén tizenöt ország harminc színháza mutatja be előadásait, köztük a Nemzeti Színház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

Vidnyánszky Attila elmondta: 2023-ban, Madách Imre születésének kétszázadik évfordulóján, szeretnék megrendezni a Színházi Olimpiát. „Úgyhogy emiatt is komoly tétje van számunkra a pétervári szereplésnek, mert ha jól mutatkozunk be, akkor nőnek az esélyeink a rendezésre” – idézik a Nemzeti Színház vezetőjét.

Borítókép: Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója beszédet mond az évadzáró társulati ülésen a színházban 2018. június 8-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában