új forgatókönyvek

2019.10.29. 22:36

Káel Csaba: magyar történeteket bemutató filmekre van szükség

A sikeres magyar filmek mindig rólunk szóltak, a mi életünkről – hangsúlyozta az Ez itt a kérdés című műsorban Káel Csaba, aki úgy látja: hiteles formában és magas minőségben kell megmutatni a saját életformánkat és múltunkat, mert nagyon erős az amerikai mozgóképes nyomás, sok új film az amerikai életet modellezi.

Káel Csaba szerint közép-európai léptékben is el kellene kezdeni gondolkodni a filmgyártásról és forgalmazásról, olyan koprodukciókat támogatni, amelyek sikerrel szólíthatnák meg a régió 150 milliós piacát.

Az idén elhunyt Andy Vajna 2011-től rendszerszintűen kezdte el a magyar filmes szakma átalakítását, bevezette a forgatókönyv-fejlesztést, és egy teljesen új támogatási rendszert hozott létre – mondta Káel Csaba. Hozzáfűzte:

a magyar filmek elmúlt években tapasztalt nagy nemzetközi sikerei mellett elsősorban azt köszönhetjük Andy Vajnának, hogy egy nagyon szilárd gazdasági alapot épített fel a magyar filmiparnak. Most az a kérdés, hogyan lehet jól használni ezt az örökséget.

A filmügyi kormánybiztos kitért arra is: a jövőben tematikus pályázatokat terveznek kiírni az alkotók számára, valamint további lépéseket fognak tenni a filmszakmában mutatkozó szakemberhiány enyhítésére.

A műsorban Pál Ákos, a Magyar Nemzeti Filmalap új vezérigazgatója kiemelte: nem újdonság számára a filmszakmai terület, hiszen korábban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. képviseletében felügyelte a Filmalap tevékenységét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában