Könyvfesztivál

2019.10.04. 12:06

Magyarországra jön a Csernobili ima Nobel-díjas írója

Szvetlana Alekszijevics dokumentumregénye fontos forrásául szolgált a HBO 2019-es sikersorozatának, a Csernobilnak.

Szvetlana Alekszijevics

Forrás: AFP

Fotó: Danil Shamkin / NurPhoto

Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas belorusz író lesz a jövő évi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége

közölte a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE).

Szvetlana Alekszijevics író és oknyomozó újságíró 1948-ban született Ukrajnában, de Fehéroroszországban nőtt fel. 2000-ben a Lukasenko-rezsim üldöztetése miatt Nyugat-Európába távozott, a következő évtizedben Párizsban, Göteborgban és Berlinben élt. 2012-ben tért vissza Minszkbe írja a közlemény.

Dokumentarista műveiben a 20. századi szovjet történelem olyan traumatikus eseményeit dolgozza fel, mint a második világháború, az afganisztáni háború, a Szovjetunió felbomlása vagy a csernobili atomkatasztrófa.

Aprólékos kutatómunka, valamint túlélők és szemtanúk százaival folytatott beszélgetések alapján Az utópia hangjai címen írta meg ötkötetes regényciklusát.

Szvetlana Alekszijevicset munkásságáért számos díjjal tüntették ki.

1999-ben a Herder-díjat, 2013-ban az egyik legrangosabb német civil kulturális elismerést, a német könyvszakma békedíját vehette át. 2015-ben irodalmi Nobel-díjat kapott „többszólamú írásaiért, amelyekben a jelenkor szenvedéseinek és a bátorságnak állított emlékművet”.

Több mint ötven nyelven és országban jelentek meg a kötetei, amelyek alapján világszerte készültek filmek, színdarabok és rádiójátékok.

Csernobili ima című dokumentumregénye fontos forrásául szolgált a HBO 2019-es sikersorozatának, a Csernobilnak.

A díszvendégről bővebb információk olvashatók az mkke.hu oldalon.

A 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál április 23-án nyílik meg a Millenáris parkban. Szvetlana Alekszijevics a pódiumbeszélgetéssel egybekötött ünnepélyes megnyitón veszi át a Budapest Nagydíjat. A 25 évvel ezelőtt alapított elismerést eddig olyan világhírű szerzők kapták meg, mint Mario Varga Llosa, Michel Houellebecq, Jorge Semprún, Günter Grass, Ljudmila Ulickaja, Umberto Eco, Jonathan Franzen, Ámosz Oz, Bret Easton Ellis, Daniel Kehlmann vagy Karl Ove Knausgard olvasható a közleményben.

Borítókép: Szvetlana Alekszijevics

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában