Web-gyűjtemény

2019.11.01. 09:26

Helyi magyar értékeket bemutató honlap indult Kanadában

Az internetes oldal három nyelven ad tájékoztatást.

A helyi magyar emlékeket és értékeket bemutató honlap indult Kanadában az ottawai magyar nagykövetség kezdeményezésére.

A Kanadában fellelhető magyar értékek összegyűjtése még 2017-ben, a Kanada fennállásának 150. évfordulója kínálta lehetőségeket kiaknázva kezdődött meg közölte a nagykövetség kedden. Az észak-amerikai ország születésnapjának kerek évfordulóján ugyanis számba vették az ország történetének, társadalmának és kultúrájának eredményeit, és kiderült, a magyarság is hangsúlyosan van jelen a mindennapi élet számos területén. Ám hiányzott az az átfogó információs hálózat és tárgyi emlékeket is bemutató gyűjtemény, amely erről számot adott volna.

A magyar szervezetek és a helyi magyar közösségek tagjainak bevonásával zajló, csaknem két esztendeig tartó gyűjtőmunka eredményeként jelenleg több mint százra tehető a dokumentált, nagyrészt fotókkal illusztrált magyar értékek száma kanadai földön.

Részben ezek megismertetését és az információcserét is szolgálja a most megindult honlap.

A honlap jelenleg hét kategóriába csoportosítva mutatja be a kanadai magyar értékeket.

Részletezi a közterületeken elhelyezett magyar vonatkozású műalkotásokat, az emlékműveket, az egyes, magyar nevű településeket, utcaneveket, magyarokról elnevezett épületeket vagy intézményeket, magyar vagy magyarok építette templomokat és a magyar kulturális központokat.

Az internetes oldal három nyelven magyarul, angolul és franciául ad tájékoztatást.

S nemcsak bemutatja a Kanadában fellelhető magyar értékeket, képet adva a magyarok sokrétű hozzájárulásáról Kanada fejlődéséhez, hanem interakcióra is ösztönöz. A tartalmát ugyanis nem csupán kezelői bővíthetik, hanem moderálást követően a honlapra látogatók is. A web-gyűjtemény így nem tekinthető véglegesnek, tartalma folyamatosan bővíthető új értékekkel.

A portál az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából indult el, indulását Ódor Bálint nagykövet Jim Watson, Ottawa polgármestere jelenlétében az ottawai városháza előtti ünnepélyes zászlófelvonás keretében jelentette be.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik