Ügynökmúlt

2020.02.05. 08:27

Schmidt Mária nyílt levélben tiltakozik Szabó István életműdíja ellen

A filmrendező nem méltó életműdíjra a közismert besúgó múltja miatt – vélekedik Schmidt Mária, aki felidézte Szabó István kapcsolatát a kommunista állambiztonsággal és azt is, hogy annak 2006-os kiderülésekor hogyan igyekezett megvédeni a besúgóként kezdő rendezőt a balliberális szellemi élet.

Budapest, 2018. szeptember 4. Szabó István, a Mephisto címû film rendezõje a film felújított változatának gálavetítése elõtt a Budapesti Klasszikus Film Maraton nyitóestjén a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban 2018. szeptember 4-én. MTI Fotó: Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A Terror Háza Múzeum főigazgatója minderre " target="_blank" rel="noopener noreferrer">nyílt levélben hívta fel az illetékesek figyelmét

– írja a PestiSrácok.hu.

Schmidt Mária kifejti, hogy Szabó István a Kádár-rendszer besúgója volt, méghozzá az ’56 utáni megtorlás éveiben, 1957 és 1963 között, amikor mindennaposak voltak a bebörtönzések és az akasztások.

A történész arról is ír, hogy Szabó – saját állításával ellentétben – terhelő jelentéseket tett iskolatársairól, tanárairól, valamint a Színház- és Filmművészeti Főiskolán történő összes gyanús, a Kádár-rendszerrel szemben ellenséges megnyilvánulásról, kijelentésről.

Összesen huszonegy ember magánéleti titkairól, anyagi helyzetéről jelentett, és az elhárítás embereivel is aktív kapcsolatot tartott.

Az Oscar-díjjal jutalmazott 1981-as Mephisto című film rendezője múltjának eltitkolt fejezetét 2006-ban ismerte be, de azt állította, hogy mások megmentése érdekében tette amit tett.

A PestiSrácok.hu azt írja,

a „Képesi” néven jelentő Szabó István, életveszélyes besúgó volt az ’56 utáni kádári megtorlás éveiben.

Egy jelentésében saját dramaturghallgató társait ajánlotta a hatóságok figyelmébe, miszerint el kellene beszélgetni velük, míg egy másik diáktársát az ő jelentése miatt vitték be éjjel a rendőrségre kihallgatni.

Önmagát Szabó utólag vakmerő hősként próbálta láttatni a besúgói tevékenységéért, mondván ezzel mentette meg egy évfolyamtársát a biztos akasztástól

– olvasható a portál cikkében.

Schmidt Mária ilyen előzmények után kérdezi " target="_blank" rel="noopener noreferrer">nyílt levelében Kásler Miklós emberierőforrás-minisztertől, Fekete Péter kulturális államtitkártól, Káel Csaba filmügyi kormánybiztostól és L. Simon László képviselőtől, hogy a rendszerváltás után harminc évvel, miért a bűnösöket tüntetik ki a hősök helyett. Szavai szerint nem szabadna, hogy

egy leleplezett kommunista besúgó életét állítsuk 2020-ban hazánk nyilvánossága, és gyermekeink, unokáink elé példaképként. Ez a díj ugyanis egy egész életutat tervez elismerni. Ez az életműdíj megsérti mindazokat, akik a diktatúra alatt is megőrizték tisztességüket és nem szegődtek a hóhérok szolgálatába”.

Borítókép: Szabó István a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Oscar- és Kossuth-díjas magyar filmrendező, érdemes és kiváló művész

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában