hagyományőrzés

2020.03.04. 15:00

Hadijátékkal emlékeznek az 1849-es szolnoki csatára

Az eseményen mindhárom fegyvernem – lovasság, gyalogság, tüzérség – képviselteti majd magát.

Szolnok, 2019. március 2. Korhû császári és magyar katonai egyenruhába öltözött hagyományõrzõk csapnak össze az 1849. március 5-i gyõztes szolnoki csata emlékére rendezett hadijátékon a Tiszavirág gyaloghíd melletti árterületen 2019. március 2-án. A hadijátékot 23. alkalommal rendezték meg, idén 8 ágyú, 12 lovas és 200 hagyományõrzõ katona elevenítette fel Damjanich János seregének gyõzelmét. MTI/Mészáros János

Forrás: MTI

Fotó: Mészáros János

Több nemzet katonái, lovas huszárok, gyalogság, tüzérek csapnak össze az ország egyik legnagyobb létszámú hadijátékán, amellyel az 1849-es csatára emlékeznek Szolnokon szombaton – közölte a Tisza-parti város vezetője az eseményről szóló szerdai sajtótájékoztatón.

Szalay Ferenc polgármester, a szolnoki önkormányzat megbízásából a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ által szervezett programról elmondta: a hagyományőrző rendezvényt huszonötödik, ennek keretében a szolnoki csata elnevezésű hadijátékot huszonnegyedik alkalommal rendezik meg.

Hozzátette: a városi ütközet legérdekesebb összecsapását a hagyományőrzők március 7-én, szombaton a Tiszavirág gyaloghíd és a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság közötti árterületen tartják. A hadijátékon mindhárom fegyvernem – lovasság, gyalogság, tüzérség – képviselteti majd magát.

Szólt arról, hogy 1849. március 5-én a szolnoki csata a dicsőséges tavaszi hadjárat kezdetét jelentette. Emlékeztetett: 171 évvel ezelőtt az akkor 14 ezer lelket számláló város mintegy ezer embert tudott küldeni a honvédek zászlai alá.

Udovecz György, a „Szolnok” Magyar Királyi Honvéd Hagyományőrző Alapítvány elnöke elmondta: a hadijátékon mintegy 250 hagyományőrző katona, 18 lovas, 9 ágyú lesz látható. Idén is érkeznek csapatok hazánk különböző tájairól, valamint Csehországból, Lengyelországból.

A program már a hadijáték előtti napon, március 6-án, pénteken elkezdődik a római katolikus temetőben az 1848-as emlékműnél tartandó katonai koszorúzással. Március 7-én az 1849. március 5-én elesett honvédek emlékére állított emlékműnél, a Szabadság téren, valamint a Wysocki Józef tábornok és a lengyel légió hőseinek emlékére állított tábla előtt, a Lengyel Légió utcában szintén koszorúzás lesz.

Az esemény a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség helyőrségi alakulatai, Szolnok Megyei Jogú Város, valamint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség támogatásával valósul meg.

Borítókép: Korhű császári és magyar katonai egyenruhába öltözött hagyományőrzők csapnak össze az 1849. március 5-i győztes szolnoki csata emlékére rendezett hadijátékon a Tiszavirág gyaloghíd melletti árterületen 2019. március 2-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában