Magas színvonal

2020.07.01. 13:44

Rekordot döntött 2019-ben a magyar filmipar

Rekordot döntött tavaly a magyar filmipar: az előző évhez képest csaknem 50 százalékkal, 164,4 milliárd forintra nőtt a közvetlen filmgyártásra nyilvántartásba vett összeg – közölte a Nemzeti Filmintézet szerdán.

Forrás: Shutterstock

Ezzel a hazai filmgyártás volumene már negyedik éve meghaladja a 100 milliárd forintot. A teljes költés 94 százalékát külföldi produkciók tették ki; 2019-ben 319 produkció gyártását regisztrálták Magyarországon, ebből 228 magyar alkotás volt, nyolc koprodukció és 83 külföldi produkció olvasható az összegzésben.

A legtöbbet, 14 milliárd forintot az Emmy-díjas The Alienist (TNT) című amerikai drámasorozat második évadára, az Angel of Darknessre költöttek Magyarországon.

A 2021-es bemutatóra tervezett Halo (Showtime) című amerikai akció, sci-fi sorozat magyarországi költségvetése meghaladta a 12 milliárdot és jelentős összeget, egyenként mintegy 7 milliárd forintot költöttek a Shadow and Bones (Netflix) tévésorozatra, valamint a Harry Haft (Baltimore Pictures, Bron Media Corp.) című életrajzi mozifilmre.

Magyarország továbbra is a kontinens legnépszerűbb forgatási helyszíne, tapasztalt szakemberekkel és világszínvonalú stúdiókkal. A járványveszély alatt folyamatosan azon dolgoztunk, hogy mielőbb teljes kapacitással újraindulhasson a hazai filmgyártás, amely a hazai és külföldi produkciókkal együtt mintegy húszezer embernek ad munkát

idézte a kommüniké Káel Csabát, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, az NFI Igazgatóságának elnökét.

Mint fogalmazott, elsődleges cél megőrizni a magyar filmipar versenyképességét, a nemzetközi filmiparban betöltött vezető szerepét. Kiemelt fejlesztés ennek érdekében a fóti stúdiókomplexum bővítése: a kormány gazdaságvédelmi akcióterve keretében megvalósuló beruházás a tervezési szakaszba lépett.

A közlemény kiemeli, hogy

az NFI Mafilm fóti stúdiókomplexumában a Netflix hetek óta két műteremben díszletet épít a Terra Vision címmel készülő sorozatához, hamarosan elkezdődik a forgatás.

A középkori várdíszletet egy amerikai produkció foglalta le július második felére, emellett több nemzetközi és hazai produkció érdeklődik a stúdiók és kültéri díszletek iránt.

A NFI Mafilm stúdiókomplexum bővítésről áprilisban döntött a kormány. A beruházás keretében négy új filmstúdió épül, ezek további 9600 négyzetméter hasznos alapterülettel növelik a jelenlegi stúdiókapacitást, így összesen 12 ezer 200 négyzetméter fog a produkciók rendelkezésére állni Fóton.

A tájékoztatásból kiderül, hogy

az Origo Filmstúdiót egész évre lefoglalták.

A veszélyhelyzet előtt kötött megállapodások értelmében még idén visszatér forgatni három nagyszabású nemzetközi produkció: a Dűne (Legendary), a The Banker's Wife (Amazon) és a The Nightingale (Sony). Az etyeki Korda Stúdióban a videójátékon alapuló Halo (Showtime) című sorozat forgatása fog folytatódni.

A hazai gyártású produkciók június közepe óta forognak újra, készül Madarász Isti Átjáróház és Rohonyi Gábor-Vékes Csaba Szia, Életem! című alkotása, emellett további tizenöt mozifilm forgatása kezdődik még az idén.

A Nemzeti Filmintézet a biztonságos forgatások érdekében elkészítette a koronavírus elleni védekezéshez szükséges ajánlásait.

A magyar filmesekhez eljuttatott egészségvédelmi terv célja az általános kockázatértékelés és a filmforgatások speciális igényeire kidolgozott egészségügyi óvintézkedések szakszerű összefoglalása tartalmazza a közlemény.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában