kulturális örökség

2020.07.05. 12:50

Újra várja a látogatókat a füleki vár és a Városi Honismereti Múzeum

A várban, amely a felvidéki város leglátogatottabb nevezetessége, az idei szezon egyik újdonsága a régészeti tanösvény.

Fülek, 2018. január 6. Résztvevõk a füleki várban rendezett újévi vársétán 2018. január 6-án. Az érdeklõdõk elõször tekinthették meg a füleki várhegy alatt most feltárt, lámpákkal ideiglenesen megvilágított 65 és 25 méter hosszú folyosókat, amelyeket a kutatások szerint a második világháború során óvóhelynek készítettek, majd késõbb befalaztak. MTI Fotó: Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

A Füleki Vármúzeum közlése szerint a szezon újdonsága még a várudvarból nyíló kézműves ház, amely hagyományos mesterségek bemutatására, valamint csoportos foglalkozások színtereként fog szolgálni, míg a lenti várudvarban lévő, újonnan zsindelyezett, félkör alakú bástyában található tájékoztató panelek a környék várairól nyújtanak értékes információkat.

A fejlesztések a Határon és korokon átívelő kulturális örökség bemutatása a történelmi Nógrád területén elnevezésű Interreg-pályázat keretében valósultak meg. A támogatási programnak köszönhetően épült meg továbbá a nagy befogadóképességű parkoló a vár alatt, amelynek részét képezi a városfal egyetlen máig fennmaradt, felújított bástyájában létrehozott információs pont.

Újdonságnak számít a ferences kolostorban berendezett kiállítás is, amely az épület és a ferences rend történetét dolgozza fel, és a várjeggyel tekinthető meg.

A város múltját a 17. század végétől egészen a 20. század hatvanas éveiig a városi múzeum gazdag tárlata ismerteti. Július elsejétől a múzeum keddtől péntekig tart nyitva.

A szlovákiai Fülek vára a megszokott nyitvatartási időben várja a látogatókat: október végéig a hét minden napján 10-től 18 óráig, míg november elsejétől november 15-ig 8-tól 16 óráig.

Borítókép: látogatók a füleki várban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában