Történelmi helyszín

2020.08.22. 21:26

Kisfilm készült a Királydombról (videó)

Oktatási segédanyagként is használható a hétperces alkotás.

A magyar államiság dicső helyszíne címmel készített kisfilmet a Magyar Patrióták Közössége (Patrióták), amelyben bemutatják a főváros X. kerületében található Királydomb történelmét. A szervezet célja, hogy Rákosmező-Királydomb nemzeti emlékhely legyen, ugyanis az utóbbi évszázadokban szinte teljesen kikopott a köztudatból ez a jelentős helyszín, nagy részét mára lakóházak borítják.

A hét perc hosszúságú videót államalapításunk tiszteletére augusztus 20-án tették mindenki számára elérhetővé a Patrióták YouTube csatornáján. Bemutatják benne történelmünk meghatározó helyszínét, és animáció segítségével megelevenednek nagy királyaink is. Az egyben oktatási segédanyagként is felhasználható alkotással a Patrióták főként a fiatalabb nemzedékeket szeretnék megszólítani.

A magyar történelem sorsfordító tanácskozásai fővárosunk X. kerületéhez, a Kőbánya felsőrákosi Királydombhoz köthetők, ahol, már az Árpád-kortól tartottak országos gyűléseket, főleg királyválasztás céljából – hangzik el a kisfilmben. Valamint többek között az is kiderül, hogy az első országgyűlést a Rákosmezején 1277-ben IV. Kun László király idejében tartották, az ő uralkodása idején kezdték Rákosmezőt az ország közepének nevezni.

A film elkészítésében közreműködött Kontos Gábor, a Patrióták elnökségi tagja, akinek már régóta szívügye a Királydomb megóvása. – Ma már nehéz elképzelni, hogy ezeknek az országgyűléseknek a központja a király sátrával a domb legmagasabb pontján, a mai X. kerületi Nagyicce utca valamely kertjében lehetett – mondta Kontos Gábor a Patrióták egyik helyszíni látogatása alkalmával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában