közösségi élmény

2020.08.07. 07:59

Szokatlan Hamlet-bemutatóra készül a debreceni Csokonai Színház

Gemza Péter, a teátrum igazgatója a produkcióról tartott tájékoztatón elmondta: hogy reményeik szerint ezzel a megoldással közösségi élményt tudnak nyújtani a közönségnek a pandémia idején.

Szokatlan hamlet-bemutatóra készül a debreceni Csokonai Színház: sétáló- és vitrinszínházi formában viszik színre a darabot.

A darab elsődleges hívószava a távolságtartás volt, így Éry Franciska Londonban élő alkotó egy olyan előadást vitt színre, amely a vizualitás mellett a hangokra, hanghatásokra helyezi a fókuszt – mondta az igazgató.

Éry Franciska rendező hozzátette: a produkció alapanyaga a Hamlet Nádasdy-féle fordításának erőteljesen rövidített verziója.

Az előadás helyszíne a Nagyerdei Stadion földszinti, üvegfallal borított része lesz: míg a színészek bent játszanak, a nézők kívülről nézik és fejhallgatón keresztül hallgatják őket, majd az előadás közepe felé a színészek kitörnek a „vitrinből” és a darab végéig már a stadion körül zajlanak a történések – magyarázta.

Hozzátette: a színészekkel együtt mozgó közönség szinte részese lesz az előadásnak, ezáltal alakul át a vitrinszínház sétáló színházzá és nyújt tényleges közösségi élményt.

A produkciót egyszerre ötvenen kísérhetik figyelemmel előbb a járványügyi szabályokat betartva elhelyezett ülőhelyekről, majd a szabad térben követve a színészeket – mondta Gemza Péter, reményeik szerint mintegy húsz alakalommal mutatják be a Hamletet a Nagyerdőben, először augusztus 11-én.

A darabot Nádasdy Ádám fordításának felhasználásával Éry Franciska rendezte, zeneszerző Bocsárdi Magor, koreográfus Katona Gábor, dramaturg Adorján Beáta. A főbb szerepeket Bakota Árpád (Claudius), Varga Klári (Gertrud), Rózsa László (Hamlet) és Mészáros Ibolya (Ophelia) alakítják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!