árnyoldal

2020.09.15. 11:45

Csók-pofon gyakorlatok, lelki terror – Gregor Bernadett és Balázs Péter az SZFE-ről

Egyre több magyar művész mondja el véleményét a színművészeti egyetem átalakításáról, köztük Gregor Bernadett és Balázs Péter színművész is – hangzott el kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Balázs Péter szerint egy szűk csoport tüzeli az ifjúságot.

Gregor Bernadett, szinésznő

Forrás: Új Dunántúli Napló

Fotó: Löffler Péter

Gregor Bernadett színművésznő, aki 1991-től 1995-ig volt az intézmény hallgatója, közösségi oldalára kitett bejegyzésében arról írt, hogy megviselték a színművészetin töltött évek – mondták el a műsorban. Az adásban felidézték a Jászai Mari-díjas színésznő az M5 Librettó című, hétfő esti műsorában elhangzott szavait is. Ebben úgy fogalmazott a színésznő, hogy azért írta le mindezt, mert úgy érezte, hogy fel kell eleveníteni a korábbi emlékeket, mert ez is hozzátartozik az igazsághoz.

„Hozzátartozott a megfélemlítésen, lelki terroron alapuló pedagógia módszer” – mondta.

A színésznő utólag a csók-pofon gyakorlatokat is sérelmezi, amiért ott valóságos csóknak és pofonnak kellett történnie. A mai napig gyomorgörcsöm van, ha elmegyek az épület előtt

- nyilatkozta.

Balázs Péter
Fotó: Soós Lajos / MTI

Balázs Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban erre úgy reagált: végtelenül szomorú dolog, hogy így oktassanak fiatal embereket. Megjegyezte, bár ez az ő idejében nem volt divat, de hallott ezekről a módszerekről, amelyek szerinte oktatási szempontból nevetségesek.

„Azt nem kell gyakorolni, hogy hogyan vág egy férfi, vagy egy nő pofon egy másikat, vagy hogy csókolja meg. Inkább arról kellene beszélni, hogy mi az az indíték, ami oda vezet, hogy dühös legyen vagy pedig szerelmes, és ezt csókban fejezi ki” – mondta, kiemelve: a lélekkel kell foglalkozni.

„Amikor sokáig kibeszéletlenül maradnak alapvető problémák, amelyek mélyén nem csupán szakmai, hanem világnézeti különbségek is vannak, sőt azok vannak igazán, akkor bizonyos közéleti parazitáknak sikerülhet durva konfliktust is generálni, és most is ezt látjuk” – mondta, hozzátéve: „mégis lehet ez egy lépés a megoldás felé, mert kimondásra került, ami eddig csak lappangott”.

„Lehetetlen, hogy csöndben nézzük, hogy a szakmánk egyre zsugorodik és csak úgy lehet beszélni, játszani, ahogy azt néhány – anonim, bár tudjuk, hogy kicsodák – ember gondolja” – mondta, hozzátéve, hogy egy szűk csoport hátulról tüzeli az ifjúságot.

Személyes példaként említette, három színművészt küldött az egyetemre, és a színház állta ennek a költségeit. A második évben észrevette, hogy az a természetes, magától adódó tehetségük, ami virágzott a színpadon, és teltházakat vonzott, fakulni kezdett. „Elmentem egy vizsgaelőadást megnézni, a szégyen pírja ült az arcomon. Rettenetes volt” – mondta.

„Nem tudjuk használni a fiatalokat. Ki fogja ezeket a fiatalokat egyáltalában szerződtetni?” – tette fel a kérdést.

Véleménye szerint a megoldás a világos gondolkodás, beszéd, és a tárgyalásokon kevés embernek kellene részt venni. Mint mondta, egyelőre egyetlen embert ismer, akiről tudja, hogy mi a szándéka, és ezért ki is áll, és az Vidnyánszky Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában