SZFE

2020.10.02. 22:14

Szarka Gábor először nyugalmat szeretne teremteni

A Színház és Filmművészeti Egyetem új kancellárját nem lepték meg a történtek.

Először nyugalmat kell teremteni az egyetemen és utána lehet megkezdeni a munkát – véli Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új kancellárja. A honvédelmi miniszter korábbi kabinetfőnöke kijelentette: a diákokkal szemben nem fog sem erőszakos, sem rendőri fellépésre irányuló dolgokat tenni, véleménye szerint pedig az, hogy nem lesznek kifizetések, nem fenyegetés volt, hanem tényközlés – írja a Magyar Nemzet.

Szarka Gábor az ATV-nek adott interjújában elmondta: sejtette, hogy nehéz feladata lesz, így dilemma volt számára, hogy elfogadja-e felkérést, de ennek ellenére, úgy érzi, hogy fel van készülve a feladatra.

Az új kancellár úgy véli, hogy a diákok későn értesültek az átalakításról, és talán az új működési modell sem volt eléggé kommunikálva feléjük.

Arról is beszélt, hogy a hallgatók reakciója nem okozott meglepetést számára, viszont a mostani helyzet már túlment a normális tiltakozási módon.

Azt, hogy az SZFE diákjai nem engedik be sem őt, sem a kollégáit az egyetemre, felelőtlenségnek nevezte, viszont nem biztos – tette hozzá -, hogy az lenne a legjobb megoldás, ha oda erőszakkal próbálnánk bemenni.

Azt gondolom, hogy ha látják azt, hogy milyen irányokba indulunk el, ha megtörténik ez a fajta kommunikáció, akkor előbb-utóbb ebből a helyzetből ki tudunk jutni, és ők maguk fognak úgy dönteni, hogy beengednek minket – vélekedett.

Megismételte: annak, hogy nem tud bejutni a munkahelyére, az is következménye, hogy nem tudja aláírni a fizetésekről szóló utalásokat. Szerinte ez nem fenyegetés, hanem tényközlés.

Miközben a hallgatók elbarikádozták a bejáratot és a dolgozók is sztrájkolnak, az újonnan kinevezett kancellár a két rektorhelyettessel együtt, külső helyszínről ugyan, de megkezdte a munkát.

Szarka Gábor már megtartotta az első eligazítást a közvetlen beosztottjainak, valamint az egyetem levelezési rendszerébe is belépett, tehát tud kapcsolatot tartani a bent lévőkkel.

Mint mondta, az új vezetés és a kuratórium mindent elkövet, hogy a helyzetet párbeszéddel megoldja, de erre most nincs fogadókészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában