évforduló

2020.11.26. 13:33

Online Beethoven-hangversenyt ad szombaton a Concerto Budapest

A nagy zeneszerző születésének 250. évfordulójának tiszteletére.

Budapest, 2014. december 15. Az idén Nemzet Mûvésze díjjal kitüntetett Perényi Miklós kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkamûvész, a Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetem tanára órát ad a Zeneakadémián, Budapesten 2014. december 15-én. MTI Fotó: Czimbal Gyula

Forrás: MTI

Fotó: Czimbal Gyula

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.

A Zeneakadémia Nagyterméből közvetített koncerteket a zenekar honlapján és YouTube-csatornáján lehet majd követni. A koncerteken fellép Berecz Mihály, Balázs János, Keller András, Perényi Miklós, Várjon Dénes, Baráti Kristóf, a Hungarian Quartet és a Concerto Budapest – közölte a zenekar szerdán.

A délelőtt 11 órakor kezdődő koncert műsorán Beethoven kamaradarabjainak java szólal meg, így a Kreutzer-szonáta, a Szellem-trió, az A-dúr cselló-zongora szonáta és az a-moll vonósnégyes. A két szonáta zongoraszólamát Várjon Dénes játssza, kamarapartnere Keller András és Perényi Miklós lesz. A trióban Balázs János lép színpadra, a vonósnégyest pedig a Hungarian Quartet szólaltatja meg.

A 18.30-kor kezdődő esti hangverseny fókuszában a szimfonikus zene áll majd. Beethoven D-dúr hegedűversenyének szólistája Baráti Kristóf lesz. A koncerten elhangzik a B-dúr szimfónia és a c-moll zongoraverseny is Berecz Mihály közreműködésével.

A 21 órakor kezdődő zárókoncert programja igazi különlegességet ígér: Beethoven egyik legnagyobb szellemi és technikai adottságokat igénylő Nagy fúgája egymás után háromszor, különböző átiratokban lesz hallható.

A Beethoven-napot a zenekar a legendás magyar Beethoven-interpretátor, Fischer Annie emlékének ajánlja.

Borítókép: a koncertek egyik résztvevője Perényi Miklós, kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában