elismerés

2020.12.16. 17:12

Építőipari Nívódíjat kapott a Karmelita kolostor épületegyüttese

A Miniszterelnökségnek otthont adó épületegyüttes lett az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma által életre hívott, idén 20. alkalommal kiírt pályázat Középület kategóriájának abszolút győztese.

Budapest, 2020. október 4. Turisták sétálnak el a felújított és ma kormányzati célokra hasznosított Karmelita kolostor épülete előtt a Budai Vár Szent György terén. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Jászai Csaba

Építőipari Nívódíjat kapott a ZDA – Zoboki Építésziroda által tervezett Karmelita kolostor, valamint a Nemzeti Táncszínház is. A Miniszterelnökségnek otthont adó épületegyüttes lett az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA) által életre hívott, idén 20. alkalommal kiírt pályázat Középület kategóriájának abszolút győztese, míg a Millenáris parkban új otthonra lelt Nemzeti Táncszínházat a legjobb kulturális középületnek választotta a 18 tagú szakmai zsűri.

A szervezők nyolc kategóriában hirdettek pályázatot, a 18 tagú Bíráló Bizottság a benyújtott dokumentációk, illetve helyszíni bejárások alapján bírálta és értékelte a pályázatokat. A bírálat fő szempontjai a következők voltak: az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelése, a kivitelezés műszaki–technikai színvonala, szakszerűsége, a beruházás gazdaságossága, üzemeltethetősége, valamint a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködés. A Bíráló Bizottság összesen 11 építményt részesített Építőipari Nívódíjban és 4 részére elismerő Oklevelet adott ki.

Építészeti és építőipari feladatok teljes tárháza a Karmelita kolostorban

A Középület kategória abszolút győztese a Miniszterelnökség tavaly év végén átadott épületegyüttese lett. A teljesen megújult, és új épülettel is kiegészített Karmelita kolostorban a bírálók szerint „minden együtt van, ami a jelenkori építészeti-, építőipari feladatokban megoldandó feladatként megjelenhet: műemlékvédelem, – rekonstrukció, – legjobb értelemben vett kortárs építészet – összehangolva a történeti építészet megmentett és/vagy újraálmodott részleteivel, – magas szintű, nemes és visszafogott, elegáns belsőépítészet, – gyönyörű kert- és környezet terv és megvalósulás, – „láthatatlan” és intelligens gépészet és elektromos megoldások, – mindenre kiterjedő részletezettség. Óriási lehetőséget kapott a beruházó, a tervező és a kivitelező, hogy mindezt megvalósítsa és ők éltek ezzel.”

Fotó: Réthey-Prikkel_Tamás

Világhírű találmányok központjában lelt új otthonra a Táncszínház

Az éppen a Karmelita kolostorból elköltöző Nemzeti Táncszínház új otthonát találták a legjobbnak és díjazták Építőipari Nívódíjjal a kulturális középület kategóriában a bírálók. Az épület, amely hajdanán a Ganz-gyár egyik csarnokaként világhírű találmányok központja és a nagy magyar tudósgeneráció bölcsője volt, szintén a ZDA tervei alapján újult meg.

A bírálók szerint „a korábbi „fejépület” elbontásával kialakított multifunkcionális előcsarnok egyidejűleg szolgálja a színház fogadóterét és szabadtéri terasszal kapcsolódik parkhoz. A csarnok belső kialakítása maga is alkalmas műsorok, rendezvények megtartására. E fölött található a 120 férőhelyes kisterem, melynek hullámvonalas homlokzati megjelenése az egész színházépület jellegzetes motívuma, mintegy jelképe. A nagyterem és a multifunkcionális előtér össze is kapcsolható.

Fotó: Hlinka Zsolt

Az épület mai végleges formájában szervesen kapcsolódik a Millenáris parkhoz, Buda megújuló kulturális központjához.

Az Építőipari Nívódíjról

Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását 2020. évben huszadik alkalommal hirdette meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA) az Alapítók és Csatlakozók nevében és felhatalmazásukkal. Az első pályázat meghirdetésére 2000-ben került sor akkor 7 díjazott volt. Az évek során összesen 163 Nívódíjat ítélt oda a bíráló bizottság. Az Építőipari Nívódíj alapítói az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és az Építéstudományi Egyesület (ÉTE); csatlakozói a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ), a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata (MMKÉT), a Magyar Építész Kamara (MÉK), a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség (MÉgKSZ), a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE), a MTF Közműtechnológiákért Egyesület (HSTT) és a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata.

Borítókép: Turisták sétálnak el a felújított és ma kormányzati célokra hasznosított Karmelita kolostor épülete előtt a Budai Vár Szent György terén 2020. október 4-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában