Mini

2020.12.26. 21:00

Kárpátaljai művész Nobel-szobrát helyezték el Stockholmban

Kolodko Mihály gerillaszobrász Nobel-miniszobra a stockholmi magyar nagykövetség előtt áll.

Forrás: Shutterstock

Kárpátaljai származású művész Alfred Nobelről mintázott miniszobrát helyezték el Stockholmban, a magyar nagykövetség előtt írja a Magyar Nemzet.

Kolodko Mihály gerillaszobrász és a stockholmi magyar nagykövetség közös kezdeményezése a magyar–svéd diplomáciai kapcsolatok 100. és az első Nobel-díjak átadásának jövőre esedékes 120. évfordulója alkalmából valósult meg.

Nobel szobra a magyar nagykövetség kerítésének támaszkodik, nem messze a stockholmi diplomatanegyed Nobel parkjától és Nobel utcájától.

Kolodko Mihály alkotása egyszerre ünnepli Nobelt, a svéd tudós szellemi örökségét, az emberiség javának szolgálatát, a tudomány nagyságát és világszerte valamennyi Nobel-díjast, köztük a magyar származású vagy hazánkhoz köthető díjazottakat is.

Kolodko Mihály miniszobrai nagy népszerűségnek örvendenek a művészetkedvelők körében, akik már nemcsak Ungváron, Budapesten, Münchenben, Rijekában vagy Princetonban, hanem a svéd fővárosban is felkereshetik a szobrász alkotását. A Nobel-miniszobor egyedi látványossággal gazdagítja a stockholmi városképet, hozzájárulva Alfred Nobel tiszteletéhez.

Az Alfred Nobel szobor elhelyezéséről fényképek találhatóak a nagykövetség Facebook- és Instagram-oldalán.

Kolodko Mihály Magyarországon dolgozó szobrászművész. 1978-ban, Ungváron született és a Lembergi Művészeti Akadémia monumentális szobrászat szakán diplomázott 2002-ben. Számos nagy formátumú alkotást követően 2010-ben kezdett miniatűr városi szobrokkal kísérletezni, hamarosan egyfajta kultuszt teremtve a nagyvárosi közönség körében. 2016 óta Magyarországon él és dolgozik. Művészi otthonaiban, Ungváron és Budapesten is interaktív térképpel támogatott mozgalom indult a Kolodko-gerillaszobrok felfedezésére. Kolodko sokak számára hozta közelebb a kortárs szobrokat, amikor meglepő alakban ötvözte a street art gyorsaságát és merészségét, a gerillatechnikát és a szobrászatot. Témaválasztása rendkívül széles, a történelmi és fikciós szereplőktől a művészek és tudósok megformálásán át akár monumentális holokauszt-emlékművekig terjed. Kolodko azt mutatja meg nekünk, hogy a monumentális ötletek apró formába is önthetők.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában