Elismerés

2020.12.26. 15:00

Két kategóriában is díjat kapott Thomas Kornél a Müpa Zeneműpályázatán

Két kategóriában is díjat kapott Thomas Kornél a Müpa Zeneműpályázatán; a karmester-zeneszerzőt szóló- és kamarazenei, valamint kamarazenekari és kamaraszimfonikus művek csoportjában is elismeréssel jutalmazták.

Forrás: Shutterstock

Thomas Kornél, az új karmesternemzedék tehetséges képviselője 15 év kihagyás után kezdett el zeneszerzéssel foglalkozni olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A művész már gyerekkorában foglalkozott zeneszerzéssel. Középfokú zeneszerzés és karvezetői tanulmányait a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte el. Ezt követően a bécsi Universität für Musik und darstellende Kunst karmesterképző szakán diplomázott.

Másfél évtized alatt kisebb-nagyobb, rövidfilmekhez kapcsolódó projektekben voltak ugyan zeneszerzési próbálkozásai, de nem volt velük elégedett.

A zeneszerzésben a koronavírus megjelenése hozott számára változást. Thomas Kornél a tavaszi, első hullám idején huzamosabb ideig Amerikában tartózkodott, és klarinétművész felesége unszolására végül komponált egy új művet. A darab olyan jól sikerült, hogy tavasszal bemutatják a Kutztown Egyetemen, illetve az ICA (Nemzetközi Klarinét Szövetség) is beválasztotta a nyári programjába.

Ez a siker végre meghozta a fiatal karmester kedvét a zeneszerzéshez és egy hegedűduóval, valamint egy vonós zenekari darabbal nevezett a Müpa 15., jubileumi évada alkalmából meghirdetett zeneműpályázatra.

A versenyre a dzsessztől a musicalen át a kórus- és nagyzenekari művekig, 14 kategóriában nevezhettek a magyar zeneszerzők. A pályázatra idén több mint 250 munka érkezett.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában