online esemény

2021.01.26. 16:00

Az Opera Otthonra Dohnányival és Hubayval készül

Dohnányi Ernő Simona néni és Hubay Jenő A cremonai hegedűs című műve látható szombaton az Opera Otthonra online fizetős sorozatban.

Dohnányi Ernő vígoperájának címszereplője, Simona néni visszavonultan él régi villájában. Mivel ifjú korában az oltár előtt faképénél hagyták, kiábrándult a férfiakból, akiket nem enged birtokára lépni. Pártfogoltját, Beatricét is igyekszik megóvni a férfiak okozta csalódásoktól, ám a leány és a birtok kertésze, az álruhás Ghino gróf egymásba szeretnek.

Dohnányi első operája bár olasz környezetben játszódik,

mégis ízig-vérig német stílusú, eklektikus darab, amely Wagner és Richard Strauss hatását mutatja, de mozarti és brahmsi motívumok is felismerhetők benne. Az opera ősbemutatóját 1913-ban tartották Drezdában, Magyarországon 1927-ben a Városi Színház (a mai Erkel Színház), majd 1933-ban a Magyar Királyi Operaház mutatta be.

A Magyar Állami Operaház új előadásában a Simona néni címszerepét Megyesi Schwarz Lúcia énekli, partnerei Miksch Adrienn (Beatrice), Sáfár Orsolya (Giacinta), Varga Donát (Ghino), Cseh Antal (Florio) és Pataki Bence (Nuto).

A Simona néni párdarabja egy ugyancsak itáliai történet, Hubay Jenő A cremonai hegedűs című operája.

A hegedűmanufaktúráiról híres olasz város elöljárósága pályázatot ír ki mesterhegedű készítésére, a jutalmak közt szerepel Giannina, a céhvezető Ferrari mester leányának keze. A versenybe egyaránt benevez a mester jóképű segédje, Sandro, valamint barátja, a jólelkű, ám púpos Philippo, akinek páratlan hangszere minden más jelentkező munkáját felülmúlhatja. A lány Sandrót szereti, ami az elszánt segédet és a nemes lelkű Philippót egyaránt olyan tettekre sarkallja, ami nem várt eredményt hoz a győztes kihirdetésekor.

Hubay Jenő hegedűművész-zeneszerző második operáját 1894-ben mutatta be a Magyar Királyi Operaház. Az önálló koncertszámként is

gyakran játszott, híres hegedűszólót a premieren maga a szerző adta elő a színfalak mögül.

A Hubay-mű főbb szerepeit Köpeczi Sándor (Ferrari mester), Sáfár Orsolya (Giannina), Ninh Duc Hoang Long (Sandro), Sándor Csaba (Filippo) és Palerdi András (Polgármester) éneklik, a virtuóz hegedűszólót pedig Alexandre Dimcevski, az Opera Zenekar egyik koncertmestere adja elő.

A két előadást közös koncepció mentén Varga Bence viszi színre, a látványvilág Fekete Anna díszlet- és Schütz Nikolett jelmeztervező munkája. Mindkét művet Galambos Attila új magyar fordításában hallhatja a közönség. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató Csiki Gábor) Dohnányi Ernő távoli rokona, a nemzetközi koncertéletben Oliver von Dohnányiként ismert Dohnányi Olivér vezényli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában