A magyar kultúra napja

2021.01.19. 10:50

Megzenésített versekkel készül a debreceni Csokonai Színház

A koncertanyagban dalként elhangzó magyar költészeti gyöngyszemeket a tavaszi karantén ideje alatt komponálták.

Debrecen, 2020. április 13. Újhelyi Kinga, a Csokonai Nemzeti Színház színmûvésze énekel a Vénkerti-lakótelepen Debrecenben 2020. április 13-án. A koronavírus-járvány miatt a színház tagjai Csokonai-szerenádok néven a város lakótelepeit járva rövid szórakoztató mûsort adnak a lakóknak. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Dalban csendülnek fel a magyar költészet nagyjainak versei a magyar kultúra napján a debreceni Csokonai Színház műsorában, amelyet a felújítás alatt lévő, már a vakolatig lecsupaszított épületben rögzítettek – közölte a színház sajtószolgálata.

Közleményük szerint Újhelyi Kinga és zenésztársai a hideggel dacolva egy estére visszaköltöztek a történelmi épületbe a Gyöngykoszorú című koncert hét versdalának rögzítésére.

A felvételt, amelyen Vörösmarty Mihály, Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor, Kosztolányi Dezső, Pilinszky János, Kányádi Sándor és Janus Pannonius egy-egy költeményének megzenésített változata hangzik el, január 22-én 19 órakor teszi közzé Facebook-oldalán a színház.

A koncertanyagban dalként elhangzó magyar költészeti gyöngyszemeket a tavaszi karantén ideje alatt zenésítették meg. „Szeretném, hogy költészetünk ne csupán olvasott vagy felolvasott formában, hanem dalban elhangzó anyagként is eljusson és megtalálja közönségét, minőségi zenei köntösben” – idézi a színház közleménye a Gyöngykoszorú inspirációjáról Újhelyi Kingát.

A dalokat a zongorán és harmonikán is közreműködő Dargó Gergely hangszerelte, közreműködik még a felvételen Szabó Krisztián gitárművész, Albert Szilárd hegedűművész, valamint Pusker János csellista.

A Csokonai Színház magyar kultúra napi koncertje január 24-én éjfélig lesz elérhető.

Borítókép: Újhelyi Kinga, a Csokonai Nemzeti Színház színművésze énekel a Vénkerti-lakótelepen Debrecenben 2020. április 13-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában