Fővárosi Nagycirkusz

2021.01.13. 16:40

Gálával ünneplik a fontos jubileumot (videó)

Nagyszabású gálával ünnepel egy fontos jubileumot a Fővárosi Nagycirkusz. A nézők az ismert közösségi oldalon keresztül kapcsolódhatnak be.

Forrás: Fővárosi Nagycirkusz/kultura.hu

A Fővárosi Nagycirkusz január 14-én online gálával ünnepli második városligeti épülete átadásának ötvenedik évfordulóját.

„A legjobb magyar artisták produkcióiból válogatták össze a nyitógála műsorát 1971-ben”

– idézte fel az egyik artista. Az egykori és a mai műsor közreműködőivel közölt beszélgetést a kultura.hu portál.

A Váradi-csoport az 1970-es években
Fotó: Fővárosi Nagycirkusz/kultura.hu

Weisz Nándorné Irena évtizedeken keresztül járta a világot, tavaly áprilisban elhunyt, Jászai Mari-díjas és érdemes művész artista férjével, Weisz (művésznevén Váradi) Nándorral és a Váradi-ugródeszkacsoporttal. A világ legnagyobb cirkuszaiban is felléptek, de Irena szívében mindig különleges helye lesz a Fővárosi Nagycirkusznak.

Váradi Nándor és Irena az 1971-es gálaműsor idején
Fotó: Fővárosi Nagycirkusz/kultura.hu

Ötven évvel ezelőtt modernnek és korszerűnek számított a Fővárosi Nagycirkusz jelenlegi épülete, mondja.

„Ez a magyar artisták szent helye. Európában alig van kőcirkusz; ezért is volt nagy öröm, amikor megépült.

A férjem, Váradi Nándor azt mondta korábban, hogy ez az artisták Nemzeti Színháza” – lelkendezik Irena, aki még most is tisztán emlékszik a 1971-es nyitógálára.

„A legjobb magyar artisták produkcióiból válogatták össze a műsort, hatalmas zenekar kísérte a produkciókat. A közönség is fantasztikus volt, rengeteget tapsoltak. Nagy rangnak számított, és büszkeséggel tölt el, hogy a Váradi-csoport zárta az estét.

Bár a látvány és a technika sokat fejlődött az elmúlt ötven évben, az akkori gálaműsor szerintem a mostani produkciókkal is felvenné a versenyt”

– tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a magyarok mindig is a legjobbnak számítottak a deszkaszámokban. Pályafutása során bárhol is járt a világban, bőrszíntől, vallástól és nemzeti hovatartozástól függetlenül mindig és mindenütt egységet tapasztalt.

„Ez a legcsodálatosabb a cirkusz világában.”

A férje, Weisz Nándor tavaly áprilisban hunyt el. A Váradi-csoport ma is aktív, már amennyire a járványhelyzet megengedi. Az elmúlt évtizedekben a kötél- és zsonglőrszámok is bekerültek a repertoárjukba az ugrószámok mellé. Az előadásaikon manapság már a negyedik generáció is fellép.

Silver Power
Fotó: Fővárosi Nagycirkusz/kultura.hu

Erőemelő duó is fellép

A klasszikus cirkuszi és varietéelemeket is felvonultató, nagy elődöket megidéző gála a Hortobágyi Károly-díjjal kitüntetett, többszörös cirkuszfesztivál-díjas erőemelő duó, a Silver Power (Füzy Anita és Kranitz Krisztián) rendezésében, Valc Szabolcs mesterkoreográfus munkájával valósul meg.

Füzy Anita elmondta, hogy az új produkció az egykori nyitógála koncepciójára épül. Az artistaszámok ugyanazok lesznek, mint 1971-ben, de nem pontosan olyanok, mint akkor.

„Érzékeltetni akarjuk a két kor közötti különbséget.

Megmutatjuk, hogy mennyit változott azóta például a tányérszám. Manapság minden a koreográfiáról szól, akkoriban ez nem így volt”– tette hozzá. Kranitz Krisztián, a Silver Power férfi tagja úgy véli, hogy az artistáknak hiányozni fog a közönség:

„Mindenki tudja, hogy mi a feladata, ugyanakkor a nézők visszajelzése miatt minden előadás más és más. Egy biztos: mindenki nagy odaadással fog dolgozni, mert a többségük hónapok nem szerepelt.”

Egy magyar artista számára az a legmegtisztelőbb, ha a Fővárosi Nagycirkuszban léphet fel. Szerintük olyan ez, mint a színészeknek a Nemzeti Színház.

Trio Bokafi
Fotó: Fővárosi Nagycirkusz/kultura.hu

Áttevődött az állatszámokról a hangsúly

A gála egyik sztárfellépője a Trio Bokafi ugrócsoport lesz. A világszerte keresett hármas többnyire varietékben, kabarékban és palazzókban lép fel. Boros Gábor ugródeszka-akrobata, a csoport vezetője úgy véli:

„Fontos, hogy minden egyes mozdulat kidolgozott és pontos legyen. A hagyományos elemekkel kiegészítve követjük a trendet. Nagy hangsúlyt fektetünk a látványra. A színpadon egy énekesnővel egészül ki a trió.”

A csoportvezető szerint ez egészen más műfaj, mint a klasszikus cirkusz, amelyben még mindig jelentős szerepük van az állatoknak.

Az eseményt a január 14-én este hét órától, kizárólag online és élőben, a Fővárosi Nagycirkusz Facebook-oldalán lehet megtekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában