elismerés

2021.02.05. 22:10

Magyar múzeumszakmai intézmény lett Európa legjobb középülete

A Liget Budapest Projekt részeként megvalósult Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) nyerte el az idén az „Európa legjobb középület fejlesztése” díjat a világ egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai versenyén, az International Property Awardson (IPA) – mondta Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításával megbízott Városliget Zrt. vezérigazgatója pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Budapest, 2021. február 5. Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ Budapesten 2021. február 5-én. Idén a Liget Budapest Projekt részeként megvalósult Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) nyerte el az "Európa legjobb középület fejlesztése" díjat a világ egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai versenyén, az International Property Awardson (IPA). MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Hozzátette, a Liget Budapest Projekt az első olyan városfejlesztési program, amely az OMRRK díjazásával együtt már háromszor kapta meg ezt az elismerést: 2018-ban a Néprajzi Múzeumot a világ legjobb középületének választották, 2019-ben pedig a Magyar Zene Háza kapta meg a „Legjobb nemzetközi középület” címet.

Gyorgyevics Benedek közölte, a verseny zsűrije a díj odaítélésekor értékelte a projektmenedzsmentet, az építészeti koncepciót és a kivitelezés minőségét. Hozzátette:

bizonyára azt is figyelembe vették, hogy ebben az épületben kapott helyet a három legjelentősebb magyarországi közgyűjtemény – a Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum – több mint 350 ezer darab, szinte felbecsülhetetlen értékű műtárgya.

Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese ismertette, hogy az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ kialakításához a Freund Vilmos nevéhez köthető, 130 éves múltra visszatekintő izraelita kórházat építették át, barnamezős fejlesztéssel. Ebben az épületkomplexumban mindent „egybecsomagoltak”, amit a jövő építészetéről gondolnak minőségben, innovációban, környezetvédelemben. Ez utóbbira példa, hogy az épület hűtéséhez és fűtéséhez geotermikus energiát használnak fel.

A Városliget Zrt. közleménye szerint a Liget Budapest Projekt részeként 2019-ben, a Narmer Építészeti Stúdió tervei szerint készült el az OMRRK épülete a Városliget melletti Szabolcs utcában. A 37 ezer négyzetméteres épületegyüttesben világszínvonalú múzeumi raktárak, restaurátor-műhelyek, laborok és kutatószobák kaptak helyet, és itt működik a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet, valamint egy látogatóközpont.

A közleményben hangsúlyozzák: az OMRRK kialakításával Magyarország Európa legjobbjaihoz zárkózott fel. „A londoni British Museum és a szentpétervári Ermitázs frissen elkészült, illetve a párizsi Louvre kivitelezés alatt álló szakmai intézményeivel összevetésben – képességeiben, felszereltségében és kapacitásában – is állja a versenyt a hazai fejlesztés” – írják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában