kárpát-medence

2021.02.04. 07:30

Útjára indították a hetedik vándorbölcsőt Felvidéken (videó)

Anyaországi mintára hívták életre a felvidéki mozgalmat. A vándorbölcső nem csak a babáknak jó és ezen keresztül az egész családnak, hanem újabb kapcsolódási pontot teremt a magyar közösségnek.

A magyar jövő záloga a gyermek – a Felvidéken is, ahol a magyar kormány támogatásának hála több óvoda és iskola újult meg az elmúlt években, hogy a legkisebbek anyanyelvű közegben cseperedhessenek, tanulhassanak – tudhatták meg a köztévé Kárpát-medence című műsora legutóbbi adásának nézői.

Persze a nemzettudatra nevelés ennél korábban kezdődik – már a születés után. Ezért hívta életre anyaországi mintára a gútai Halász Béla a felvidéki vándorbölcső programot.

– A Felvidéki Vándorbölcső célja az, hogy a bölcső magyar családokhoz kerüljön. Olyan magyar családokhoz, akik a kisgyermeküknek magyar nevet adnak, ezzel is erősítsük a magyar közösséget, a magyar gyermekvállalást.

Öt éve csináljuk ezt a programot, az öt év alatt harminc kisbabát ringattak bölcsőink – nyilatkozta Halász Béla.

A gömörpéterfalai Kopecsni Mikolt népi bútorfestő díszítette gömöri motívumokkal a Halász Béla által felajánlott bölcsőt, ami már a hetedik Felvidéken. Mikolt annak idején nagy örömmel vállalta a munkát.

– Nagyon jó érzés volt, hisz ugye egy kisbaba fog belekerülni,

és amíg tervezgettem a mintát, meg festettem úgy akartam összeállítani, hogy a jelentősége is meglegyen – mesélte. A bölcsőn minden motívumnak jelentése van, amelyeket Mikolt gyűjtött, beleszőve a díszítésbe a saját stílusát is.

A tulipán a nőt, a rózsa a férfit jelképezi, hiszen kislányoknak és kisfiúknak egyaránt készült.

– Ami nagyon fontos ebben a mintacsokorban, a felvidéki címer. Felvidéken fog vándorolni elsősorban a bölcső, így ez adja meg a mindenséget, hogy Felvidéken megmaradjunk magyarnak. A két madárka pedig óvó, őrző állatként van jelen, ők áldásukat adják – mesélt Kopecsni Mikolt a motívumokról.

Kopecsni Mikolt népi bútorfestő

A bölcső két végén is rózsa és tulipán motívumot találunk egy körben, ami az élet körforgását szimbolizálja.

– Itt megjelennek a kicsi bimbók, az pedig a legfontosabb dolog, a férfi és a nőből való áldás, a gyermek.

– Az Isten az, aki őrzi a nemzetünket, őrzi ezeket a gyermekeket, és az Ószövetségből választottuk Zsoltárok Könyvének tizenhetedik fejezetéből a nyolcadik verset:

Őrizz engem, mint szemed fényét, szárnyaid árnyékába rejts el engemet.

Az Isten az, aki őrzi ezeket az újszülötteket, ezeket a magyar újszülötteket, és az egész nemzetünket, ezért ez a választás – ezt már Mudi Zoltán berzétei református lelkész idézte. A gömöri vándorbölcső kis lakóját ez a bibliai idézet fogadja majd, amit ráfestett a bútorfestő.

Vándorbölcső Gömörben, balra Mudi Zoltán református lelkész tartja

Az elkészült bölcső elindult vándorútján. A Gömörpéterfalától pár kilométerre található Serke, ahol

a Batta család legifjabb tagja, a kis Csongor lesz a bölcső első lakója.

– Nagy szeretettel hoztuk a bölcsőt, és gratulálunk a Felvidék egy újabb kis harcosához, Csongorhoz, fogadjátok szeretettel a sok-sok önkéntes felajánlónak az adományát. Szeretettel hoztuk, legyen áldás a családon! – ezekkel a szavakkal adta át Mudi Zoltán a bölcsőt a családnak, akik nagyon fontosnak tartják a magyar hagyományok, szokások átadását gyermekeik számára. Már a kezdetet kezdetén elhatározták, hogy gyermekeik magyar nevet kapnak a keresztségben, így nagy örömmel fogadták a vándorbölcső programot.

– Az elsődleges üzenete az, hogy merj mozdulni. Mozdulj önmagadért, kultúrádért, a nemzetedért, a népedért, és tegyél.

Lehetőséget kínálunk arra, hogy sok-sok ember csatlakozzon – foglalta össze a bölcső üzenetét a felvidéki magyarság számára Mudi Zoltán lelkész.

A Batta családnál kezdte útját a hetedik felvidéki vándorbölcső

Miközben a kis Csongor már békésen alszik a bölcsőben, a program szervezői, éltetői bíznak abban, hogy a vándorbölcső program a jövőben egyre több családot serkent arra, hogy gyermekeiknek magyar nevet adjanak és magyar szellemben neveljék őket, hiszen ezek az apróságok a jövő zálogai.

Borító és a cikkben lévő képek: a videóból kivágott fotók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában