változások

2021.02.20. 12:46

Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle

A Veszprém-Balaton régióba költözik a Magyar Mozgókép Szemle, együttműködésben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozattal – mondta el Káel Csaba, a magyar mozgókép fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki szót ejtett a magyar filmipar fejlesztésében elért sikerekről is.

Budapest, 2020. október 1. Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Káel Csaba Nádasdy Kálmán-díjas rendezõ, érdemes mûvész, a Müpa vezérigazgatója a Mûvészetek Palotájában (Müpa) 2020. szeptember 30-án. MTI/Cseke Csilla

Forrás: MTI

Fotó: Cseke Csilla

Káel Csaba az Origónak adott interjúban elmondta: a nyár elején „különleges helyszíneken egy fantasztikus hangulatú magyar mozgókép fesztivált” terveznek Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.

„Legendás televíziós seregszemle volt már korábban Veszprémben, ezt a hagyományt folytatjuk szabadtéri vetítésekkel, közönségtalálkozókkal és izgalmas filmes programokkal”

- közölte.

A kormánybiztos felidézte, hogy a pandémia első szakaszában a külföldi filmes produkciók kivonultak az országból, de a hazai forgatások hamar újra tudtak indulni, majd a járványhelyzet enyhülésével és a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően már 2020 nyarán visszajöhetett jó néhány külföldi produkció is.

Közben a kulturális mentőcsomagban sikerült plusz támogatást szerezni arra, hogy összefogjon a színházi és a filmes szakma:

mozgóképes produkciók születhetnek meg a színházak infrastruktúrájával, alkotóival és színészeivel.

„Izgalmas műfaji kísérletnek tűnik mind a 16 támogatott produkció. Emellett koprodukciós filmeket is beindítottunk: 8 új, nemzetközi összefogással készülő film gyártása vagy előkészítése indulhatott el tavaly. Ezek a filmek munkalehetőséget teremtettek azoknak, akiknek a nagy nemzetközi filmek elmaradása bevételkiesést okozott” – számolt be az eddigi eredményekről a kormánybiztos.

Káel Csaba a magyar gyártásban vagy koprodukcióban tervezett történelmi témájú filmekről kiemelte: nem „poros, idejétmúlt tablókról” van szó, hanem „fontos és kiválóan elmesélhető, magával ragadó történetekről”; ilyen téma lehet például Erzsébet királyné, azaz Sissi élete.

A kormánybiztos emlékeztetett arra, hogy megújult a filmpályázati rendszer is: két pályáztatási szisztémát kapcsolt össze 2020 elején a Nemzeti Filmintézet (NFI). Volt egy folyamatos mozifilmes pályáztatás, amihez társult a Magyar Média Mecenatúra rendszere a nem mozifilmes műfajokkal, televíziós és streaming bemutatóra készülő tartalmakkal. Idén már folyamatos pályázási lehetőséget szeretnének biztosítani a nem mozis mozgóképek alkotóinak is – közölte.

Káel Csaba hangsúlyozta: a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) átalakítása szintén a filmes ágazat fejlesztésének része, a filmipar fejlesztésébe kell integrálni az egyetemen folyó oktatást. Az NFI komoly programmal támogatja úgy a felsőfokú oktatást, mint a szakemberképzést, „ezeknek együtt kell működnie. Az SZFE a láncolat fontos eleme, alapvető, hogy az ágazat érdekeit képviselje” – fogalmazott.

A szakember szerint a sikeres jövő szempontjából kulcskérdés a forgalmazás, ezért a mozikat 300 millió forintos gyorssegéllyel támogatták. Az NFI nemrég hirdetett meg egy új pályázatot is a nehéz helyzetbe került üzemeltetői szektornak, így jelentős keretösszeggel tudják támogatni a mozik és különböző vetítőhelyek működését.

Káel Csaba a Müpáról szólva elmondta, az intézmény a járványhelyzetben célzottan igyekszik segíteni a hazai alkotókat:

„ahogy a filmes, úgy az előadó-művészeti ágazatban is az volt a célunk, hogy védőhálót feszítsünk ki a művészek és a háttérben dolgozók köré”.

Ezt a célt szolgálta például nyáron a Müpa autós koncertmozija, így született meg a Müpa zeneműpályázata, de elindult a Müpa Home sorozat is.

Elmondta, hogy áprilisban bemutatkozik a Bartók Tavasz, majd az őszi Liszt Ünnep. „Itt az ideje, hogy erre a két lenyűgöző zeneszerzőre, világhírű művészünkre még több figyelmet irányítsunk”. Mint mondta, a Müpa számára megtisztelő feladat volt, hogy az elmúlt években főszervezőként hozzájárulhatott többek között a Budapesti Tavaszi Fesztivál sikeréhez is.

„Az elért eredményekre nagyon büszkék vagyunk. A Müpa megbízatása azonban kormányhatározat szerint megadott időszakra, 2020-ig szólt a városfesztivál kapcsán, így a jövőben ennek az értéknek az őrzése a BTF márkanév tulajdonosának, a fővárosnak a feladata” – fogalmazott. Kiemelte: a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek esetében ugyanis nem pusztán egy városfesztiválról van szó.

„Az a szándék, hogy a Bartók Tavasz fokozatosan országos eseménysorozattá váljon, amelynek küldetése, hogy még vonzóbb célponttá tegye Magyarországot a nemzetközi kulturális turisták számára. A magyar kultúra és az ország vonzereje kulcsfontosságú lesz a következő időszakban a kulturális és turisztikai szektor újraindítása, megerősítése szempontjából is, a Müpa pedig minden tapasztalatával és nemzetközi kapcsolati hálójával segíti ezt a folyamatot, a legjobb tudásunk szerint szolgálva a művészeinket és a közönségünket” – mondta el az Origónak Káel Csaba.

Borítókép: Káel Csaba Nádasdy Kálmán-díjas rendező, érdemes művész, a Müpa vezérigazgatója a Művészetek Palotájában (Müpa)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában