festőóriás

2021.05.20. 10:23

Békéscsabán látható a világ legnagyobb Munkácsy-molinója

Felavatták szerdán a világ legnagyobb Munkácsy-képét Békéscsabán. Az önkormányzat, a Marzek Kner Packaging Kft. és a Munkácsy Mihály Múzeum közös sajtótájékoztatót tartott, melyen elárulták, milyen üzenetet hordoz a nyomda épületére kihelyezett óriásmolinó.

20210519 Békéscsaba Óriás Munkácsy molinót helyeztek el a Marzek Kner Nyomda falán a képen a képen Opauszki Zoltán képviselő Szarvas Péter polgármester Kása István Zoltán igazgató Andó György igazgató Varga Tamás alpolgármester fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Forrás: Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

A sajtótájékoztatón elhangzott: Békéscsabán nem telik el úgy hét, hogy ne essen szó Munkácsy Mihály művészetéről, a nevét viselő múzeumról vagy a fejlesztés alatt álló negyedről. A 600 négyzetméteres óriáskép a legújabb attrakció, amely a párizsi szalonjában alkotás közben megpihenő művészt és Krisztus Pilátus előtt című festményének vázlatát ábrázolja – írja a Beol.hu, a Békés megyei hírportál.

Szarvas Péter polgármester kiemelte, a történészek közül sokan megírták már a város és a festőfejedelem kapcsolatának részleteit, és

köztudott, hogy Munkácsy először Békéscsabán ragadott ecsetet, itt vált művésszé,

egyik legismertebb képe, az Ásító inas is helyi ihletésű. Amikor az élet messze – Párizsba, Münchenbe – sodorta, akkor is jó szívvel gondolt és tért vissza a városba, amely elindította őt a világhírnév felé.

A polgármester hozzátette, köztér, múzeum, emlékház is viseli a művész nevét, sőt a kormány által támogatott Munkácsy-negyed fejlesztését is a festő városhoz fűződő kapcsolata ihlette. Szarvas Péter köszönetét fejezte ki Kása István Zoltán cégvezetőnek, amiért Békéscsaba egyik felújított, emblematikus épületén, az épp’ ötven éve átadott Marzek Kner Packaging Kft. homlokzatán kapott helyet a molinó, lehetőséget és esztétikai élményt adva ezzel az itt élők és az ide látogatók számára.

Kása István Zoltán elmondta, a Munkácsy trilógiájának első darabját megidéző kép nagy büszkeséggel tölti el, a cég lokálpatriotizmusa nem újkeletű. A festészethez hasonlóan a nyomdászat, a csomagolóanyag-gyártás is színes világ. Az ügyvezető leszögezte, megtiszteltetés, hogy világhírűvé téve a képet, a nyomda fél éven keresztül viselheti Munkácsy nevét és arcát. Erre a cégcsoportjuk elnöke is büszke.

Munkácsy városaként emlegethetik Békéscsabát

A Munkácsy Mihály Múzeum vezetője, Ando György elmondta, Békéscsabáról elsőként a kolbász, a nyomda és a határ közelsége jut az emberek eszébe, ám reményei szerint immár Munkácsy városaként is emlegetik a megyeszékhelyet. Kiemelte, a múzeumban nyomon követhetjük az alkotó festészetének majd’ minden állomását, gyűjteményük tizenkilenc képet és csaknem 500 relikviát rejt. Három olyan festmény is megtekinthető, ami helyben, Békéscsabán készült.

Ando György a sajtótájékoztatón meginvitálta a közönséget a város történetét bemutató „Utazás TÉRben és IDŐben” állandó kiállításra is, amely a napokban nyílik és rengeteg meglepetést tartogat.

Borítókép: Békéscsaba egy magas épülete falát borítja be a festőóriás hatalmas posztere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában