Járvány

2021.05.03. 09:12

Különleges programokkal ünnepli megnyitásának 125. évfordulóját a Műcsarnok

Különleges programokkal ünnepli megnyitásának 125. évfordulóját kedden a Műcsarnok, amely aznap nyitja meg újra kapuit a látogatók előtt – közölte az intézmény.

Budapest, 2020. június 25. A Szabadjáték/II. Képzõmûvészeti Nemzeti Szalon kiállítás Budapesten az újranyitott Mûcsarnokban 2020. június 25-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

125 évvel ezelőtt, 1896. május 4-én az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat Millenniumi Országos Kiállításával nyitotta meg kapuit a Műcsarnok. A koronavírus-járvánnyal összefüggő intézkedések miatt hosszú hónapok óta zárva tartó kiállítóhely éppen május 4-én, azaz a jeles évforduló napján fogadhatja újra a látogatókat.

A nyitás alkalmából nemcsak az aktuális kiállításokat járhatják körbe személyesen az érdeklődők, a szervezők különleges ünnepi programokkal is készülnek.

A 10 órai nyitástól 18 óráig a Műcsarnok első teraszán felállított mozgó fényképészeti stúdió és labor a XIX. századi fotográfia kézműves eljárásaiba enged bepillantást. A workshop résztvevői aktívan részt vehetnek a fényképezés folyamatában. A kép megkomponálásától kezdve, a nagy méretű síkfilm kidolgozásán keresztül a pozitív kép előállításáig tartó folyamatban Laczkó Péter fotográfus segíti az érdeklődőket.

Délután 15 órától a szintén 125. születésnapját ünneplő Vígszínház művészei, Hegyi Barbara és Ertl Zsombor, 17 órától Tar Renáta és Fesztbaum Béla olvasnak fel korhű ruhákban a Műcsarnokhoz kapcsolódó ritkán hallott történeteket, dokumentumokat. A 15 óra körül érkezők megkóstolhatják a Műcsarnok születésnapi tortáját. A várakozókat, megpihenni vágyókat a lépcsőkön 125 meglepetés párnával várják, amelyekhez egy nyereményjáték is kapcsolódik.

Csak ezen a napon, május 4-én minden aktuális kiállítás 125 forintos jubileumi jeggyel látogatható, valamint hét aktuális és közelmúltbéli belépőjegyes online program ingyenesen tekinthető meg a Műcsarnok Facebook- és YouTube-csatornáján. Három aktuális kiállítás – a Hét év – 150 kiállítás, a Kik vagyunk és A fény képei című tárlat – reprezentatív katalógusa együttesen 12 500 forintért vásárolható meg az Art Boxban, a Műcsarnok könyves- és ajándékboltjában.

A programokon védettségi igazolvány bemutatása kötelező.

Borítókép: A Szabadjáték/II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon kiállítás Budapesten az újranyitott Műcsarnokban 2020. június 25-én

Címkék#Műcsarnok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában