színes programok

2021.06.12. 09:40

A klasszikus zene világsztárjai lépnek fel a Filharmónia bérleteinek kínálatában

A hagyományos Mesterbérlet öt koncertje mellett az évad során új, önálló bérlettel is jelentkezik az intézmény Régi mesterek címmel.

Budapest, 2013. június 3. Bodó Antónia, Gulyás Emese, Mózes Anikó és Molnár Noémi, a Budapesti Fesztiválzenekar hegedűművészei (b-j) játszanak a Filharmónia Magyarország Koncert- és Fesztiválszervező Nonprofit Kft. első sajtótájékoztatóján a Budapest Music Centerben 2013. június 3-án. Az eddigi három regionális - a pécsi, a miskolci és a budapesti - hangversenyrendező nonprofit kft. összevonásával létrehozta a Filharmónia Magyarország Koncert- és Fesztiválszervező Nonprofit Kft.-t az Emberi Erőforrások Minisztériuma. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A komolyzene nemzetközi élvonalába tartozó művészek tolmácsolásában csendülnek fel hangversenyek a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. (Filharmónia) két bérletének kínálatában idén és jövőre Pécsen – jelentette be Szamosi Szabolcs, az intézmény ügyvezető igazgatója.

A Filharmónia nyári programjait és a 2021/2022-es bérleteinek kínálatát bemutató eseményen az ügyvezető elmondta: a hagyományos Mesterbérlet öt koncertje mellett az évad során új, önálló bérlettel is jelentkezik az intézmény Régi mesterek címmel, amely további öt koncertet tartalmaz. Mindkét sorozat előadásai a pécsi Kodály Központban tekinthetők majd meg – tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy utóbbi előadássorozaton a magyar régizenejátszás ikonikus nagymestere, Vashegyi György és három évtizedes múltra visszatekintő együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar, valamint az idén negyvenéves Capella Savaria áll színpadra mások mellett Baráth Emőke és Cyrille Dubois közreműködésével. Kiemelte: a közönség által már jól ismert Mesterbérlet olyan világhírű hazai és külföldi zenekarokkal, művészekkel örvendezteti meg a zeneszeretőket, mint Marek Janowski és Michel Tabachnik karmesterek, míg a rendkívül népszerű dirigens, Takács-Nagy Gábor két külföldi zenekarát is vezényli Pécsen, így az angol Manchester Camerata és a svájci Verbier Fesztivál Kamarazenekara is fellép a baranyai megyeszékhelyen.

A hangversenyek szólistái között lesz az egyik legnagyobb Mozart-zongoristaként számon tartott Maria Joao Pires, a kiváló német csellista, Daniel Müller-Schott, Francesco Piemontesi zongoraművész, Várjon Dénes Kossuth-díjas zongoraművész és Keller András hegedűművész, de a magyarországi zenei élet két kiemelkedő formációja, a Concerto Budapest és a Budapesti Fesztiválzenekar is hangversenyt ad az évad során – fejtette ki az ügyvezető.

A Régi mesterek néven idén először induló bérletsorozat kínálatában egy sokak által kedvelt korszak zeneszerzőinek művei csendülnek fel, így a barokk kor olyan komponistáinak alkotásait tolmácsolják Pécsen, mint Bach, Händel vagy Telemann. A hangversenyek Vashegyi György vezényletével az Orfeo Zenekar, a Purcell Kórus és a Capella Savaria közreműködésével szólalnak meg több száz éves, különleges hangszereken és olyan előadásmódban, ahogy a nagy zeneszerzők műveiket megálmodták.

A két bérlet kínálata mellett Szamosi Szabolcs szólt a Filharmónia nyári produkcióiról is, kiemelve, hogy az júniustól augusztusig a Püspökvári Zenés Estéken és szeptemberben a Zeneszüret Fesztivál rendezvényein Pécsen, míg az augusztus 7-i Orgonák Éjszakája eseményein, valamint az Orgonapont nyáresti orgonakoncertjein az ország számos pontján részt vehet majd a közönség.

A koncerteknek helyet biztosító pécsi Kodály Központtal kapcsolatban Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus művészeti vezetője közölte: a városi hangversenyterem az utóbbi években felpezsdítette, a korábbiaknál is színvonalasabbá tette a pécsi komolyzenei életet, annak segítségével igazi világsztárokat hallhat a városba látogató közönség évről évre. A hazai komolyzene állami támogatása kapcsán kiemelte, hogy Magyarország GDP-arányosan a legnagyobb mértékű támogatást biztosítja a kulturális élet számára az egész Európai Unióban, továbbá a 2019-ben biztosított összeg dupláját, 18 milliárd forintot juttat a kormányzat 2022-ben a komolyzenei együttesek finanszírozására. Mint mondta, ilyen mértékű támogatás példátlan a kontinensen.

Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára örömtelinek nevezte, hogy a járvány harmadik hullámának lecsengésével végre ismét élőben hallhatók a koncertek, hiszen – mint fogalmazott – a zene teremtő varázsának felszikrázó energiái ilyen körülmények között élhetők át igazán. Kiemelte: a magyar zenei élet finanszírozása a pandémia ellenére is kiegyensúlyozott pályán haladt és halad tovább, hiszen az együtteseket a kormányzat mind az elmúlt időszakban, mind a következő években komoly forrásokkal támogatja majd.

A Filharmónia koncertkínálatáról, programjairól az intézmény honlapján, a www.filharmonia.hu weboldalon olvashatók részletek.

Borítókép: Bodó Antónia, Gulyás Emese, Mózes Anikó és Molnár Noémi, a Budapesti Fesztiválzenekar hegedűművészei (b-j) játszanak a Filharmónia Magyarország Koncert- és Fesztiválszervező Nonprofit Kft. első sajtótájékoztatóján a Budapest Music Centerben 2013. június 3-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában