Régészet

2021.06.02. 12:00

Eddig nem látott méretű kiállítás nyílik a hunokról Ópusztaszeren

Az Arany, ezüst, vas című tárlatot az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban láthatják az érdeklődők péntektől.

Szabó Dénes Kristóf, a kiállítás kurátora egy arany nyakperecet mutat, fotó: MTI/Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Kertész Péter, az emlékpark igazgatója a nyolc múzeum összefogásával megvalósuló tárlat anyagát bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy ez a hunokkal foglalkozó eddigi legnagyobb kiállítás, amelyhez tudományos konferencia is kapcsolódik.

A kiállítás a lószerszámzat és életmód, temetkezés, hitvilág, rituálé, római kapcsolatok témakörök köré csoportosítva mutatja be az európai hunokat a Kárpát-medencei régészeti örökségük tárgyi kultúrájából kiindulva. A két nagy hun halotti áldozati lelet, a szeged-nagyszéksósi és a pécs-nagykozár-üszögpusztai nemesfém tárgyai, valamint a hunoknak küldött római aranyadó részét képező szikáncsi érmék mellett az árpás-dombiföldi és szirmabesenyői temetkezéseket, valamint a kapolcsi előkelő germán női sírt is bemutatják.

Az érdeklődők láthatnak olyan különleges hun kori tárgyakat is, mint az ázsiai kultúrákban az újjászületés jelképének számító kabócákat mintázó kistokaji cikádák vagy a rádpusztai üst másolata. A látogatók szembesülhetnek a Kárpát-medencében a hunokkal megjelenő, majd az alávetett népek között is elterjedő koponyatorzítás emlékeivel is.

Nézze meg a kiállítás előkészítéséről összeállított képgalériánkat:

A tárlat a miskolci Herman Ottó Múzeum, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a kaposvári Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum és a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum együttműködésével jött létre – közölte az igazgató.

Szabó Dénes Kristóf, a tárlat kurátora kifejtette, a kiállítás anyaga elsősorban a hun elit tárgyait állítja a középpontba. A két legnagyobb nemesfém lelet a szeged-nagyszéksósi és a nagykozár-üszögpusztai egyaránt a halottkultuszhoz kapcsolódó reprezentatív tárgyakból áll. Ezeket az arany vagy aranydíszítésű ékszereket valamilyen előkelőség halála után temették el, de nem a sírban, hanem attól különálló helyen. A szakembereknek arról nincsenek pontos adataik, hogy az aranyozott lószerszámok, a kardok hüvelyeit díszítő aranyveretek vagy ékszerek használati tárgyak voltak vagy csak a temetési szertartásra készültek-e – mondta a történész.

Borítókép: Szabó Dénes Kristóf, a kiállítás kurátora egy arany nyakperecet mutat a hunok régészeti hagyatékát bemutató Arany, ezüst, vas című kiállításon az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban 2021. június 1-jén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában