Nemzetközi Művészeti Hetek

2021.06.06. 15:10

Nagy sikerrel zárult az első Bartók Tavasz

Nagy sikerrel zárult az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek, a 22 napos rendezvénysorozaton ősbemutatók, különleges táncpremierek, karmesteri köszöntők, valamint új kompozíciók fogadták a nézőket Európa legjelentősebb hangversenytermeiből – közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Müpa szervezésében megvalósult programsorozat részeként világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adták egymásnak a virtuális színpadot, jövőre pedig már élőben várja a közönséget a Bartók Tavasz

– olvasható a közleményben.

Mint írják, a Pécsi Balett Vasarely-etűdök című táncbemutatójával zárult az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek, amely május 7. és 28. között olyan előadókat sorakoztatott fel többek között, mint Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, John Eliot Gardiner és az English Baroque Soloists & Monteverdi Choir, a Kelemen Kvartett, valamint a Szegedi Kortárs Balett.

„Fantasztikus hetek állnak mögöttünk, hiszen ebben a rendkívüli évben az első Bartók Tavasznak sikerült összekötnie a kultúrarajongókat és a művészeket a világ minden pontján, Milánótól Londonon át Budapestig. Nagyszerű volt látni, hogy milyen nagy szakmai és nézői érdeklődés kíséri a bemutatókat. Fontos volt számunkra, hogy minél szélesebb körben juttassuk el az emberekhez a kulturális tartalmakat ebben a rendhagyó időszakban, így a teljes fesztiválprogramot, úgy a hazai bemutatókat, mint a nemzetközi programjainkat, ingyenesen hozzáférhetővé tettük”

– idézi a közlemény Káel Csabát, a Müpa vezérigazgatóját.

A nézők hol a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremből közvetített koncertet és a Fesztivál Színházból streamelt előadást élvezhették, hol a Budapest Music Center vagy a Zeneakadémia nyitotta meg virtuálisan kapuit a közönség előtt. Emellett olyan neves európai koncerttermek is csatlakoztak a Bartók Tavaszhoz, mint a milánói Scala, az oxfordi Sheldonian Theatre, a Don Bosco Basel Paul Sacher hangversenyterme és a londoni Royal Albert Hall – emlékeztet a kommüniké.

A fesztivál online előadásain a hazai nézőkhöz határainkon túlról, többek között Németországból, Franciaországból, Japánból és az Egyesült Államokból is sokan csatlakoztak.

A 2. Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek 2022. április 1. és 18. között várja majd a közönséget

– áll az összegzésben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában