Búcsú

2021.07.30. 17:27

Havas Boldogasszony ünnepére készül a dél-alföldi katolikus közösség

A hagyomány eredete a 4. századig nyúlik vissza.

A hétvégén tartják a Havas Boldogasszony nagy búcsút, amely a dél-alföldi katolikus közösség egyik legjelentősebb ünnepe. A rendezvény a szeged-alsóvárosi ferences templomban lesz megtartva. A Szeged-Csanádi Egyházmegye elmondta, hogy az eseményhez kapcsolódva Bálint Sándor néprajztudósra is megemlékeznek.

Havas Boldogasszony ünnepe egy 4. századi hagyományra nyúlik vissza. A legenda szerint egy római kereskedőnek és feleségének megjelent Szűzanya, és azt kérte tőlük, építsenek neki templomot azon a helyen, amelyet másnap hó fog borítani. Így épült fel Róma egyik dombján a Santa Maria Maggiore-bazilika Havas Boldogasszony tiszteletére. A csodás eseménynek emlékére 1503-ban Szeged-Alsóvároson a ferencesek gyönyörű gótikus csarnoktemploma is elkészült. Az épület szintén Havas Boldogasszony titulussal rendelkezik.

Az augusztus eleji búcsú az évszázadok alatt fontos vallási ünneppé, valamint a Szegedről elvándorolt családok találkozási alkalmává is vált. Bálint Sándor a népi vallásosság egyik legnagyobb kutatója egy írásában úgy fogalmazott, hogy a búcsújárás és zarándoklat a hitbeli bűnbánatnak, elégtételnek, valamint az emberi megnyugvás keresésének a megnyilvánulása.

Az ünnep kivonulás az otthoni környezetből, ahol minden a munkára, a mindennapi feladatokra és a kötelességekre emlékeztet, valamint lelkierő gyűjtése a további helytállásra – fogalmazott a néprajztudós.

Milyen programokra lehet készülni?

Szombat délelőtt Fodor Ferenc történész a Móra Ferenc Múzeumban mutatja be az érdeklődőknek Bálint Sándor hagyatékát. Délután pedig megkoszorúzzák a néprajztudós emléktábláját, amelynél Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek mond áldást. Ezenkívül a Bálint Sándor boldoggá avatásáért mondott mise is elhangzik majd, amelyet Gyulay Endre nyugalmazott püspök celebrál. Az esti szentmisén hivatásokért imádkoznak, majd görögkatolikus liturgia kezdődik. Ezt követi a keresztút imádság a Mátyás téren, a szentségimádás a kolostorkertben, majd éjfélkor az elhunytakért tartanak misét.

Vasárnap reggel szentmisét mutatnak be az édesanyai, valamint édesapai hivatásokért. A délelőtti ünnepi misét Kálmán Peregrin mondja a családok békéjéért és egységéért. Délután a betegek gyógyulásáért imádkoznak, majd a betegekért, idősekért, orvosokért és ápolókért mutatnak be misét. Az ünnepet hálaadó szentmise zárja, amelyet Szabó Péter újmisés ferences szerzetes celebrál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában