ünnep

2021.08.27. 13:00

Felavatták Ibrahim Abaj Kunanbajuli kazah költő mellszobrát Lakiteleken

A magyar és a kazah népet összekötő rokonság és barátság jelképe a szobor is.

Lakitelek, 2021. augusztus 26. Varga Mihály pénzügyminiszter, a Magyar-Kazah Baráti Társaság alelnöke (b), Lezsák Sándor, az Országgyûlés fideszes alelnöke, a térség országgyûlési képviselõje, a Lakitelek Népfõiskola alapítója (j2) és Abdrasov Zsanibek, a Kazah Köztársaság nagykövete leleplezi Abaj Kunanbajuli kazah költõ mellszobrát Lakiteleken, a Népfõiskola kertjében, a Hungarikum Ligetben 2021.augusztus 26-án. MTI/Bús Csaba

Forrás: MTI

Fotó: Bús Csaba

Ünnepélyes keretek között felavatták Ibrahim Abaj Kunanbajuli kazah költő mellszobrát csütörtökön Lakiteleken, a Népfőiskola kertjében, a Hungarikum Ligetben.

Varga Mihály pénzügyminiszter – aki a Magyar-Kazah Baráti Társaság alelnöke – a szobor leleplezése után azt mondta, hogy a magyar és a kazah népet összekötő rokonság és barátság jelképe a szobor is.

Egy másik nép nyelvét magas szinten megtanulni, történelmével, kultúrájával találkozni azt is jelenti, hogy közel kerülünk ahhoz a néphez – jegyezte meg.

Mint mondta: a költő nemcsak saját műveivel gazdagította a kazah irodalmat, értékes műfordításaival hozzájárult ahhoz, hogy a kazah nép megismerhesse az európai irodalom kiemelkedő alkotásait.

A miniszter – Vámbéry Ármin utazót idézve – azt mondta, hogy Magyarország fekvése a keleti és a nyugati világ találkozásánál, olyan adottság és lehetőség, amellyel élni kell.

A kapcsolatok megteremtése, szorosabbra vonása előnyt jelent Európa és Ázsia országainak egyaránt – hangsúlyozta.

Elmondta: a keleti nyitás politikájának az a lényege, hogy az ország a magyar történeti örökségre alapozva szorosabb kapcsolatot alakítson ki Ázsiával.

A keleti nyitás politikája kimondottan sikeres: Magyarország gazdasági kapcsolatai jó ütemben bővülnek Ázsia országaival, és ez mondható el a kultúráról és a tudományról is.

A külföldről érkező beruházások egyre nagyobb részét ázsiai országok valósítják meg. Magyarországon a beruházások növekedése a járvány idején sem torpant meg – mondta a miniszter.

Varga Mihály közölte: Magyarország az egyik leginkább átoltott ország az Európai Unióban.

Magyarország jó válaszokat adott a járványhelyzetre, a válságból való kilábalás gyorsabb mint más államokban – tette hozzá.

Már az első negyedévben lépéselőnybe került Magyarország az európai uniós országokhoz képest, a második negyedévben pedig kiemelkedő mértékben, csaknem 18 százalékkal erősödött gazdasági teljesítménye. Ezzel Magyarország a harmadik az Európai Unióban – mondta a pénzügyminiszter.

Varga Mihály az elmúlt 25 év legjobb eredményének nevezte, hogy a foglalkoztatottak száma 4,7 millió.

Elmondta: folytatják a keleti nyitás politikáját, amelyen belül kiemelt figyelmet fordítanak a kazah-magyar kapcsolatoknak.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség fideszes parlamenti képviselője elmondta: a helyi népfőiskolán számos kollégium, tanácskozás, kiállítás és a Kazah nagykövetséggel kialakult termékeny kapcsolat segítségével alapozták meg azt a viszonyrendszert, amely nevében köszönti Lakiteleken a „kazah nép énekmondóját, költőjét, filozófusát”.

Készül a kunok képes lexikona, próbálják különféle kollégiumokkal, eszközökkel, lehetőségekkel erősíteni azt a kapcsolati tőkét, azt a „rokontudatot”, amely összeköti a magyarokat a Közép-Ázsiában élő népekkel, így a kazahokkal. „Tíz évvel ezelőtt még össze-vissza tartoztunk, most meg összetartozunk” – mondta.

Abdrasov Zsanibek, a Kazah Köztársaság nagykövete felidézte, hogy 2014-ben a budapesti Városligetben állították fel Abaj Kunanbajuli első szobrát.

A lakiteleki bronz mellszobrot az eseményen jelen levő Roman Vaszil ungvári, kárpátaljai ruszin művész készítette 2015-ben. Számos alkotása közül Magyarországon kettő található. A másik munkáját, Lev Tolsztoj mellszobrát a Városligetben avatták fel korábban. A művész készítette a beregszászi főiskolán található bronz domborművet Mádl Ferencről.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter, a Magyar-Kazah Baráti Társaság alelnöke (b), Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke, a térség országgyűlési képviselője, a Lakitelek Népfőiskola alapítója (j2) és Abdrasov Zsanibek, a Kazah Köztársaság nagykövete leleplezi Abaj Kunanbajuli kazah költő mellszobrát Lakiteleken, a Népfőiskola kertjében, a Hungarikum Ligetben 2021.augusztus 26-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában