ZeneHorizont sorozat

2021.09.01. 10:55

A sport és a zene párhuzamára mutat rá a Távlatok című film

Az augusztusban debütált alkotásban Kovács Zoltán Liszt-díjas zeneszerző művét vették alapul a készítők.

Forrás: Ambient Pictures

A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Budapesti Filharmóniai Társaság közös filmjében Kunszeri Márta fuvolaművész és Lévay Petra triatlonista paralimpikon hétköznapjaiba nyerünk bepillantást.

Az Erkel Ferenc által alapított Budapesti Filharmóniai Társaság ZeneHorizont címmel a pandémia alatt indított online sorozatot, amelyben a zenében rejlő történetek kelnek életre filmes formában. Ezzel a rendhagyó kezdeményezéssel támogatja a szervezet a kortárs zene szélesebb körű megértését és befogadását. A Távlatok című alkotás a projekt negyedik szériája.

A filmben különleges képi világba helyezve, művészi formában jelenik meg a sport és a zene közötti párhuzam. Mindkét területen ugyanis rengeteg lemondással és gyakorlással jár a felkészülés. Az alkotás fő karakterei, Lévay Petra triatlonista paralimpiai élsportoló, aki Magyarországot képviselte augusztus végén Tokióban és Kunszeri Márta fuvolaművész, az Operaház Zenekarának és a Filharmóniai Társaságnak tagja hosszú évek munkájával jutottak el a sikerig.

Többen lesznek kiválóvá gyakorlás, mint pusztán természetes tehetség folytán – írta egykor Démokritosz, az ókori görög filozófus.

A kisfilm képi világát Tuza Norbert rendező és Szín Róbert operatőr az Ambient Pictures csapatával jelenítette meg.

Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke kiemelte, hogy a produkcióval az alkotóknak három célja volt. Egyrészt a sorozat filozófiájaként szerették volna népszerűsíteni a kortárs klasszikus zenét, amihez a digitális tér használata ma már elengedhetetlen. Másrészt így akartak köszönet mondani az élvonalbeli sportolóknak, akik hazánk színeiben küzdenek. Továbbá igyekeztek felhívni a figyelmet külön a paralimpiai versenyekre is.

Rengeteg egyéni munka, felkészülés eredménye az, amit a sportolóinknak hála nemzeti sikerként élünk meg. De évekig tartó gyakorlás áll egy-egy kiváló muzsikusunk produkciója mögött is – emelte ki a szervezet elnöke.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy az emberiség életében mindig jelentős szerepet játszott a zene. Szerinte ugyanis bármilyen műfajáról legyen szó, az biztos, hogy egy életen át meghatározó emlékeket lehet kötni az adott dallamhoz. Hangsúlyozta, hogy ez a jelenség a sportolók életében szintén fontos szerepet játszhat. Egy klasszikus gitár húrjainak megpendülése és egy para-triatlonista légzésének ütemében ugyanis a ritmus közös tényező.

A ZeneHorizont harmadik epizódja Tango Noir címmel szintén nyáron jelent meg. Az alkotásban bepillantást nyerhetünk a német neoreneszánsz stílusú Haris Parkba, amely a Budai Polgári Lövész Társaságnak köszönhetően épült a 19. század végén. Az intézmény a budai arisztokrácia ismert találkozóhelye volt, gróf Andrássy Gyula péntekenként itt látta vendégül liberális páholyát. Ezenkívül korabeli feljegyzések bizonyítják, hogy egy alkalommal Erzsébet királyné, azaz Sissi nyitotta a táncot a bálteremben. A műben Kóbor Demeter balettművész koreográfiája által elevenedik meg a zene, amelyet Derecskei András zeneszerző vonósnégyese biztosít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában