Új évad

2021.09.04. 13:25

A Szegedi Szimfonikus Zenekar pótolja a járvány miatt elmaradt koncerteket

A zenészek minél több személyes találkozásra törekednek a közönséggel.

A Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója, Gyüdi Sándor úgy fogalmazott, annak ellenére, hogy a pandémia alakulása meghatározza a társulat idei évadát is, bízik benne, hogy bizonyos szigorítások mellett meg tudjék tartani a tervezett hangversenyeket.

A társulat tagjai nyáron ajándékhangversenyt is adtak a Szegedi Szabadtéri Játékokon, valamint közreműködtek a fesztivál több másik előadásán és a Simándy-énekverseny gálakoncertjén. A zenekar igyekszik erős az évadkezdéssel mindent bepótolni, úgymond törleszteni tartozásait a közönség felé. Így szeptemberben még hat koncertet adnak, októberben pedig elkezdik bérletes előadásaikat.

A társulat a Vaszy- és a Fricsay-bérletben hatszor koncertezik, valamint ezek mellett két hangversennyel készül a szegedi dómban. A bérletes előadások meghatározó karmestere Pál Tamás lesz, mellette a főigazgató és hat vendégdirigens is irányítja majd az együttest. Folytatódik továbbá a Tisza-bérlet, a Csokimatiné és a délelőtti hangversenyek sorozata, valamint az együttes pótolja a Kövér Béla Bábszínházzal közös, tavaly elmaradt Csodafa zenés előadást is.

Az együttes fontos feladata a közreműködés a Szegedi Nemzeti Színház produkcióiban. A teátrum első zenés bemutatója a Bohémélet lesz. Novemberben Purcelltől a Dido és Aeneast, decemberben Mozart Szöktetés a szerájból című vígoperáját láthatja a közönség. Márciusban műsorra kerül Gaetano Donizetti Maria Stuarda operájának koncertszerű változata. Ezenkívül a zenészek fellépnek Subicz Gábor Závada Péterrel közösen írt, Leonce és Léna történetén alapuló zenés színpadi játékában. A Szegedi Kortárs Balett Bartók-estje is élőzenei kísérettel kerül színpadra. Az operettek közül a Mágnás Miska és a Marica grófnő lesz látható.

Magyarkanizsán szeptember 10-én kortárszenei hangversennyel, szeptember 13-án Kecskeméten az Ajándékkoncert programjával lép fel a zenekar. A tervek szerint novemberben Lengyelországban turnézik a társulat, jövő márciusban pedig Németországban szerepelnek. Emellett folytatják a határon túli magyar lakta területeken adott hangversenyeiket is.

A társulati ülésen átadták Somogyi Júlia fuvolaművésznek az év zenésze díjat, amelynek odaítéléséről az együttes tagjai titkos szavazáson döntöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában